20.04.2024
Covid-19 България

Доц. Кунчев: До края на януари Омикрон ще стане доминиращ у нас

Омикрон ще стане доминиращ в България до края на януари. Прогнозата е на главният държавен здравен инспектор. Доцент Ангел Кунчев съобщи пред БНТ, че за момента не се налага затягане на мерките в страната.

„Заболеваемостта ни не е кой знае колко висока, тя е 350 на 100 000 средно за страната. Разбира се, има и райони – те ще са и първите, в които ще има по-масово разпространение на Омикрон. Това са големите градове, ски центровете – там където има струване на много хора, където предаването става леко“, обясни Кунчев.

Според него най-важно за момента е да се спазват разпоредените мерки. До затягане на мерките може да се стигне, ако заболеваемостта се увеличи рязко.

„При всички случаи в САЩ, в Западна Европа, тя постави на колене дори и някои от авиокомпаниите. Половината от полетите в САЩ са отменени, заради липса на персонал, който да обслужва самолетите. Вероятно това ше се повтори и при нас“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Според него е важно у нас да бъде ограничено тежкото протичане на инфекцията и да бъде намалена смъртността.

Кунчев каза, че е възможно затягане на мерките на локално ниво в областите с висока заболеваемост.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че няма да се откаже от предложението си за задължителна имунизация на работещите в здравни и социални заведения.

Related posts

20 паралелки в Кюстендилско учат онлайн заради карантина

Дани Тренчева

Честваме Св. преподобни Патапий Египетски, чудотворец

Дани Тренчева

НСО изведе политик от сградата на ЦИК

admin

Израел тества четвърта доза COVID ваксина върху 150 медици

Дани Тренчева

Частичното бедствено положение в Карлово

admin

След консултации с ЦИК президентът решава за датата на изборите

admin

Leave a Comment