29.03.2024
България Политика

Досиетата Пандора: Николай Младенов регистрирал офшорка без да я декларира в ООН

Бившият военен и външен министър Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник, пише Bird.bg. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

БРРД се свърза с Младенов, който обясни, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

Смущаващият факт обаче е, че фирмата е учредена няколко дни след като Младенов започва работа в ООН. Назначението му е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а във всички документи фирмата е учредена на 9 август 2013.  Тази дата е вписана собственоръчно от вече назначения специален представител на ООН на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата.

Попитан за това несъответствие Младенов не можа да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но каза, че той е започнал преди мандата му в ООН.

В документите от Досиетата Пандора се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържането на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Николай Младенов от своя страна увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

ООН: Не знаем нищо за Afron Enterprises

БРРД се свърза с офиса на Главния секретар на ООН и зададе въпроса дали Afron Enterprises фигурира в имуществената декларация, подадена от Николай Младенов. По устав всички служители на световната организация трябва да декларират своите активи, но тези документи са конфиденциални.

От отговора подписан от говорителя на Главния секретар на ООН се разбира, че там не знаят нищо за тази фирма и тя не е била декларирана.

Отговор от говорителя на Главния секретар на ООН

След мандата си като специален представител на ООН в Ирак Николай Младенов беше назначен за специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. През декември 2020 Съветът за сигурност на ООН одобри неговата номинация от Антонио Гутереш за специален представител на ООН за Либия. Младенов обаче отказа този пост, позовавайки се на лични и семейни причини, като оттогава не участва в активната политика.

В Досиетата Пандора има близо 200 лица свързани с България

Швейцарският посредник SFM Corporate Services S.A. е една от 14-те фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании, чиито файлове изтекоха към Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. За да изследва този масив от близо 12 милиона документа, консорциумът обедини 600 журналисти от цял свят за глобалното разследване наречено Досиетата Пандора. BIRD.BG е българския партньор в това разследване, което е най-голямото координирано сътрудничество на разследващи журналисти до момента.

Публикациите в над 150 медии от цял свят започнаха на 3 октомври и разкриват тайни сделки и скрити активи на повече от 330 политици и високопоставени държавни служители, включително 35 държавни лидери от повече от 90 държави и територии.

Между настоящите и бивши лидери осветени от разследването са Кралят на Йордания Абдула II, премиерите на Кот д’Ивоар и Чехия, президентите на Украйна, Еквадор, Кения и Габон, приближени на президента Путин, бивши президенти на Ел Салвадор, Панама, Парагвай и Хондурас, бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, бившият британски премиер Тони Блеър и много други.

Българските политици, чиито имена излизат директно в Досиетата Пандора са двама: Делян Пеевски и Николай Младенов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

Възможно е сред  българите с офшорни фирми в Досиетата Пандора да има роднини или подставени лица на политици, като това е предмет на допълнително разследване.

В глобален мащаб сумите укрити в офшорни дестинации, за които има данни в Досиетата Пандора, се оценяват на няколко трилиона долара. В българския сегмент са налични данни за мащабно ощетяване на българските данъкоплатци с поне един милиард лева.

Related posts

16 г. затвор за младеж, убил дядо по особено жесток начин

admin

Защо пазаруваме двойно по-скъпо от англичаните?!

admin

Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Дани Тренчева

Кой е Алексей Петров?

admin

Прогноза за времето

admin

Прогноза за времето 10 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment