28.03.2024
България

Вицепремиерът Нинова: Забраняваме намерението на мобилните оператори да увеличат цените си

КЗП се произнесе, че намерението за повишаване на цената на услугите на мобилните оператори представлява нелоялна търговска практика. И днес издаваме заповед, с която я забраняваме. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената. Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индекса на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари“, подчерта още Нинова. „От днес ще има акт на органа, с който тази нелоялна търговска практика се забранява. Предупреждаваме операторите, че ако го направят ще наложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем поскъпването“, категорична бе министърът на икономиката.

По думите й възможните санкции, които може да наложи държавата са глоба в размер от 1000 до 30 хил.лева. „Но ако трябва ще се обърнем и към съда, за не разреши поскъпването“, предупреди още Корнелия Нинова.

Тя се срещна с представители на неправителствените организации в областта на потребителската защита.

След разговорите стана ясно, че до ноември в КЗП са постъпили 21 000 жалби. „Това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Жалбите са срещу ЕРП-та, топлофикации, ВиК сектор, некачествени стоки“, посочи още Нинова.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов заяви, че за гражданите се получава нещо, за което те са информирани в последния момент преди празниците. По думите на Маргаритов, операторите се опитват да стигнат до злоупотреба. „Изискахме становищата на операторите, анализирани са и диалог може да има, но трябва да се дава сметка за това, което е по закон”, добави Маргаритов.

Нинова подчерта, че ръководеното от нея министерство винаги ще застава на страната на потребителите. „Потребителите не могат да се защитят сами. Това са твърде много усилия, разходи за адвокати, такси по съдебни дела – хората са беззащитни срещу големите. Това са колекторските фирми, монополи, ЕРП-та, мобилни оператори, Топлофикация. От днес ще положим всички усилия, за да почувстват гражданите, че държавата стои зад тях“, увери министърката.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Related posts

Проф. Илко Гетов: Двете лекарства срещу COVID са под формата на таблетки

Дани Тренчева

Десислава Атанасова (ГЕРБ): Третият мандат трябва да бъде върнат веднага

admin

Българската браншова камара „Пътища“ потвърди национални протестни действия на 13 април

(ВИДЕО) ГЕРБ поиска да не се пипа организираната престъпност

МВР отчете спад на престъпленията

Дани Тренчева

18 години лишаване от свобода за акушерката Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на новородено дете

Дани Тренчева

Leave a Comment