24.04.2024
Свят

Доклад: България прилага изцяло препоръките за борба с корупцията сред депутатите и прокурорите

България прилага изцяло препоръките за предотвратяване на корупцията сред народните представители и прокурорите. Това се посочва в доклад на Групата държави срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа, представен днес.

Данните сочат, че нашата страна изпълнява изцяло 67 на сто и частично 33 на сто от препоръките по отношение на съдиите. Цялостно България прилага 84 на сто от препоръките и 16 на сто – частично, показват данните.

Това са едни от най-високите показатели на изпълнение, като само Финландия и Норвегия са се съобразили изцяло със становищата на Групата, а Великобритания, Албания и Литва имат по-висок от българския дял на общо изпълнение.

Докладът обхваща 23 страни, като се посочва, че наблюдаваните държави най-често приемат законодателство срещу корупцията, но приложението се бави. Някои от държавите обясняват това с влиянието на пандемията. Обобщените данни показват, че миналата година държавите са приложили 45 на сто от препоръките изцяло, 37 на сто – частично, а 18 на сто от предявените изисквания засега не са последвани от необходимите действия.

Групата настоява правителствата да положат повече усилия по отношение на действията на лобистите, за да се ограничи влиянието им при взимането на политически решения. Лобирането може да допринесе за демократичния процес, но е необходимо пълното приложение на изискванията за предотвратяване на корупцията, например с въвеждането на регистри на лобистите и на дневници за водените срещи с тях и обсъжданите въпроси, се препоръчва в доклада.

Related posts

Забраняват алкохола в заведенията в Норвегия по време на празниците

Дани Тренчева

Затягат ограниченията за неваксинирани във Франция

Дани Тренчева

Полицията затвори няколко моста в Лондон

Дани Тренчева

Гърция удължава COVID мерките

Дани Тренчева

Времето до края на седмицата

admin

Облекчават част от ограниченията за заведенията в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment