13.07.2024
Без категория България

Добавка от 70 лева за пенсионерите с пенсии под линията на бедността

Пенсионерите с пенсия под линията за бедност (с основна пенсия до 504 лв. вкл.) ще получат великденски надбавки. Те ще са в размер на 70 лв.

Това обяви служебният министър-председател Гълъб Донев на брифинг пред медии.

„Какво означава да се правят извънредни разходи в режим на удължителен закон за бюджета? МС беше предвидило по-общи формулировки в частта на финансиранията на разходите. Депутатите от 48-то НС ограничиха нормативните възможности за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство. Това е основата причина да сме затруднени при намирането на решение за осигуряването на необходимия финансов ресурс за изплащането на т. нар. великденски добавки към пенсиите на възрастните хора”, обясни той.

„Разбираме, че голяма част от българските пенсионери се намират в затруднено финансово състояние. Ще направя важно уточнение – добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос”, каза още Донев.

„Принципът в целия Европейски съюз е социалните мерки да се насочат към най-уязвимите групи от обществото, а без съмнение такива са възрастните хора с пенсия под линията на бедност”, допълни той.

„Служебният кабинет реши да се изплатят по 70 лева в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април без добавките и компенсациите са под линията на бедност, а именно 504 лв. включително”, обяви той.

„В тази група попадат 1,2 млн. пенсионери. Това са тези с пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсионери с инвалидни пенсии за турдова дейност, тези с пенсии за нетрудова дейност, които се изплащат от държавата, вкл. наследствените пенсии от починал родител, като и пенсионерите със социална пенсия за старост, тези със социална пенсия за инвалидност и пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд. Това са повече от половината пенсионери в страната”, уточни още премиерът.

„Добавката от 70 лева ще се изплатят от НОИ по банков път или чрез пощенските станции в страната в началото на следващата седмица.Средствата, необходими за изплащането им, са в размер на 72 млн. лв. осигуряването на този ресурс не е лесна работа. Те идват от спестен ресурс от служебното правителство”, допълни още той.

По повод кога ще влезе за обсъждане бюджетът за догодина, той обяви: „До края на април сме длъжни да внесем в НС проект на закон за държавния бюджет. МФ и оставалите министерства работят от подготовката му.”

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прокуратурата повдигна обвинения на замесените в стрелбата на пътя София – Перник

admin

Задържаха шофьор с над 3 промила алкохол

Дани Тренчева

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

ГДБОП арестува младеж заради Фейсбук коментари за трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

Полицията в Кърджали откри 7 души, обявени за издирване

admin

Почитаме трима светци

admin

Leave a Comment