13.04.2024
Пулсът на Югозапада Сандански

Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация в Сандански

Дипломатическият институт към Министерството на външните работи (МВнР) откри ХV Зимно училище по дипломация, което се провежда до 25 март в Сандански. Това съобщиха от МВнР.

Организатор е Дипломатическият институт към МВнР с подкрепата на фондация ,,Ханс Зайдел“ у нас.

Основната цел на семинара е да се създаде среда, в която младши дипломати от Югоизточна Европа, Черноморския регион и държавите-членки на ЕС да дискутират водещите тенденции и посоки на външната политика на своите държави и в Европа.

При откриването директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова се позова на общата позиция на 17-те дипломатически институти и академии по света, които осъждат руската агресия в Украйна, като призова за провеждане на мирни преговори между двете страни, зачитайки правото на Украйна на самостоятелно демократично управление, териториална цялост, суверенитет и независимост. ,,Посланието ми към вас е да бъдем обединени. Професията ни позволява да намираме решение в тежки ситуации“, каза Михайлова.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова каза във видео обръщение, че военният конфликт в Украйна е обединил ЕС и НАТО както никога досега. ,,С решителния и единен отговор, продължаваме да изпращаме ясно послание към Русия, че подобна агресия няма да остане без последици. България е твърд поддръжник на продължаването на санкциите срещу Русия и Беларус“, заяви Ирена Димитрова. Тя каза, че България продължава да приема бежанци от Украйна и подкрепя молбата на страната за членство в ЕС, както и европейската перспектива на Грузия и Молдова. ,,Като млади дипломати следва да знаете, че сега, повече от всякога, трябва да работим заедно, за да противодействаме на този акт на агресия“, се обърна заместник-министърът на външните работи към участниците.

Посланикът на Франция в България Флоранс Робин запозна младите дипломати с актуалните приоритети на Френското председателство на Съвета на ЕС, а посланикът на Германия  Кристоф Айххорн разказа за „повратната точка“ в германската външна политика и политиката за сигурност с оглед войната в Украйна.

В рамките на международния семинар младшите дипломати ще се запознаят с теми като Българското председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), предизвикателствата пред сигурността в региона, регионалното сътрудничество, енергийната и климатичната дипломация, а сред лекторите ще бъдат експерти и дипломати от България и чужбина.

За 15 години в Зимното училище са участвали 403 души от 36 страни, както и дипломати и експерти на високо ниво.

Related posts

Адв. Иван Димитров отново повежда листата на „Демократична България “ в област Благоевград

admin

Спасяването на Богоявленския кръст в село Полена ще се извърши зад сградата на бившото училище

Дани Тренчева

Опасност от падащи камъни по пътищата в Благоевградска област

Дани Тренчева

Поредно отровено куче в центъра на Благоевград

admin

Американският университет и радио АУРА празнуват 30-годишен юбилей с фестивал в Благоевград

Рекорден брой пациенти с COVID-19 в болниците в Благоевградска област

Дани Тренчева

Leave a Comment