29.05.2024
България

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите ни

Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес.

Това коментира пред бТВ управителят на Българската народна банка Димитър Радев. В Деня на банкера, 6 декември, той увери, че банковата система в България е стабилна, с висока ликвидности и капиталова адекватност, независимо от трудната година.

„Технически сме готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите две години за присъединяването ни към еврозоната. Политически остава да видим.  политически остава да видим. Бяха направени обещаващи заявки“, заяви Радев. Според него страната ни е в добра изходна позиция по отношение фискалните показатели. „Не допускам сериозен пробив в управлението на публичните финанси, за да не можем да спазим критериите за членство в еврозоната“, каза гуверньорът на БНБ.

Според Димитър Радев инфлацията през 2022 г. ще се стабилизира, но ще остане на нива по-високи от тази година. „Има два вида фактори, които влияят. Едните са т.нар. преходни – свързани с възстановяването на икономиката, повишеното търсене и проблеми с предлагането заради все още нарушените вериги на доставки. Очакваше се, те да преминат бързо, но сега се вижда, че това ще отнеме повече време. От друга страна са структурните фактори, свързани с цената на труда и демографските проблеми, образованието и др. Те влияят дългосрочно и не са добре изследвани“, обясни шефът на БНБ.

След започналото икономическо възстановяване през 2021 г.  икономиката ще се върне на равнището отпреди пандемията в началото на следващата година, прогнозира управителят на централната банка. Според Радев обаче страната ни се нуждае от изпреварващ ръст на БВП – значително над средното ниво за ЕС, „който за съжаление не се наблюдава в средносрочен план“. 

По думите му по време на COVID-пандемията е очаквано да са се увеличили банковите влогове въпреки нулеви лихви. „Хората действително са притеснени и спестяват, което означава, че имат доверие на банките. От друга страна това означава, че няма други инвестиционни възможности. Разбира се, увеличават се покупките на жилища и ние внимателно наблюдаваме този процес“, каза Радев. Според него в момента не може да се говори за имотен балон, но „има такъв тренд“. Затова и БНБ предупреждава банките да бъдат по-внимателни, включително и с разпоредбата да увеличат т.нар. антицикличен капиталов буфер.

Управителят на БНБ се обяви за приемане на законодателство, което да реши всички аспекти на различни санкционни режими от типа на „Магнитски“ и тяхното прилагане. „В противен случай ние ще сме в ситауция – взимат се решения, които и юридически, и морално са уязвими“, каза той. Според Радев изготвянето на разширени черни списъци от българската държава било „спорно“ и това го показвали решенията на съда. „Политиците удобно прехвърлиха този проблем на банките. Банките се съобразяват с разпоредбите на компетентните органи – ДАНС, поркуратура, съд, извън общия случай на блокиране на сметки от НАП“, каза Радев.

Related posts

Близо 20 000 тона украинска пшеница са внесени в България през 2022 г.

admin

Министър Кацаров: Броят на трансплантациите може да се удвои

Дани Тренчева

МОН отменя изискването за представяне на зелен сертификат от 1 март

Дани Тренчева

49 нови случая на COVID-19 у нас

МВР откри телефонна линия за сигнали за нарушения в изборния процес

Дани Тренчева

Депутатите провеждат редовно пленарно заседание

Дани Тренчева

Leave a Comment