28.11.2022
Без категория България

Кирил Петков награди ученици за високи резултати на международни олимпиади и състезания

Хубавата част от репутацията на България се дължи на вашия успех, заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, който днес в Министерския съвет връчи грамоти на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания през 2022 г.

Наистина е чест да бъдем с вас тук заедно, защото вие сте показали невероятен успех на световната сцена. Не си давате сметка колко допълнителни плюсове давате на България с тези успехи, каза Петков. Той посочи, че при среща с представители на американска IT компания, те най-много са се впечатлили от броя златни медали на млади българи от олимпиади по математика. Вие носите репутацията на България на гърба си по един невероятен начин, каза Кирил Петков на младежите. Той отбеляза, че си дава сметка колко труд се изисква, за да се постигнат тези успехи, хиляди часове работа.

Зная, че ще имате възможност да отидете по целия свят, надявам се да направим така, че България да има условия да ви привлече обратно, каза Петков. Той увери, че с министър Николай Денков обмислят как да направят така, че това да се случи, защото по думите на премиера съдбата на една нация се дължи на единия процент най-талантливи хора. „Ако на най-талантливите им се даде възможност да се развиват, значи, че цялата нация се развива“, посочи министър-председателят в оставка.

Министърът на образованието в оставка Николай Денков каза на младежите с високи постижения на олимпиадите, че те са едно от чудесата на България, с които страната ни се гордее. Вие давате перспектива, която е изключителна за всеки един, който влиза в образователната система. Това чудо се дължи на вашите усилия – труд, упоритост, любознателност, творчески талант, който е развит благодарение на работата с вашите ръководители, каза Денков. Той посочи, че днешната среща е организирана по инициатива на премиера в оставка Кирил Петков, защото чудото има своите лица и имена и ние трябва да ги покажем пред България и света.

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, бивш олимпиец, състезател по инфораматика и лингвистика, каза, че успехите са следствие от голямо постоянство и желание за работа по теми, които не са ежедневни, те са специфични, но именно затова са много интереси. Пожелавам ви да продължите да проявявате постоянство и желание за развитие, защото това е гаранция за успех, каза Божанов на присъстващите в залата.

Сред наградените ученици на олимпиади по математика са Илия Василев – 9 клас, Мая Минкова – 7 клас, Сара Илиева – 8 клас. Наградени от международни олимпиади по химия са Павел Николов – 12 клас, Крум Александров – 11 клас, Самуил Петков – 12 клас, Явор Христов – 10 клас. Награди получиха и ученици със златни, сребърни и бронзови медали от международни олимпиади по физика и по биология, както и техните ръководители.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Откриха тялото на 20-годишно момче в канал

admin

Мъжкото хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер

Дани Тренчева

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

Дани Тренчева

КПКОНПИ излезе с позиция след изказване на Кацаров за проверката на детските COVID тестове

Дани Тренчева

Необходими ли са промени в медийния закон у нас

Дани Тренчева

Арестуваха въоръжен мъж на протеста пред Народното събрание

Дани Тренчева

Leave a Comment