28.11.2023
България Политика

Депутатите удължиха работното си време, за да решат как ще работят

Депутатите удължиха работното си време до 16.00 часа. Те обсъждат и гласуват текстове от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

В началото имаше спор около предложението на ПГ „Възраждане“ в правилника да бъде записано, че правото на народните представители на достъп до сградата на парламента не може да бъде ограничавано. То бе отхвърлено от мнозинството. Предложението е превантивно – в случай че се въведе зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание, обясни Петър Петров, вносител на текста.

Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/ обяви, че през следващата седмица ще предложат НС да разгледа двата внесени проекта на решение /на ГЕРБ-СДС и на „Демократична България“/, свързани със зеления сертификат.

А от „Има такъв народ“ прочетоха декларация по темата.

„Като лоялни партньори в коалиционното споразумение, политическа партия „Има такъв народ“ настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани“. Това заяви Андрей Чорбанов. В декларацията се припомня, че цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение.

„В сектор „Здравеопазване“ договарящите се страни се споразумяха за активна позиция за справяне с COVID кризата, базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация, основаваща се на доброволен избор. Никъде в споразумението не е написана и дума за зеления сертификат, нито дори е коментирана в здравната комисия теза за задължителното му въвеждане“, заяви депутатът.

Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участващи в коалиционното правителство, въпросът за въвеждането на този сертификат не бе споменаван, коментиран или обещаван, посочи Чорбанов. ИТН винаги е подкрепяла тезата, че правото на труд не може да бъде ограничавано с такива задължителни административни мерки, се посочва в декларацията.

„С изненада установихме, че новата изпълнителна власт в лицето на министър-председателя и някои министри в самото начало на сформиране на правителство изразиха явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат за упражняване на правото на труд в Министерския съвет и някои министерства като бяха призовани работодатели и администратори да направят същото. Този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в подписаното споразумение“, коментира той.

Източник: БТА

Related posts

Служителите на МВР и Пожарната искат 20% увеличение на заплатите

Дани Тренчева

От понеделник в повече от половината страна всички ще учат присъствено

Дани Тренчева

ОФИЦИАЛНО: Хората с антитела ще получават зелени сертификати

Дани Тренчева

Прогноза за времето 11 март 2022

Дани Тренчева

Погребват Ангел Христов с червен килим и венци от бели и червени рози

admin

Двуцифрен ръст в цените на стоките, които най-често използваме в домакинствата за последната година

admin

Leave a Comment