27.04.2024
България

Депутатите създадоха 24 постоянни комисии в Народното събрание

Депутатите решиха да създадат 24 постоянни комисии в Народното събрание. Това се случи след като народните представители приеха текст от новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. „За“ създаването на комисиите гласуваха единодушно 165 народни представители, без „против“ и „въздържали се“. Парламентарните комисии стана повод за поредния скандал. От опозицията в лицето на ГЕРБ поискаха да разберат дали председателите на комисиите ще бъдат само от партии, които участват в коалицията. Беше поискано да се направи и редакция на текста за разпределението на комисиите.

В началото на заседанието имаше спор около предложението на ПГ „Възраждане“ в правилника да бъде записано, че правото на народните представители на достъп до сградата на парламента не може да бъде ограничавано. То бе отхвърлено от мнозинството. „Предложението е превантивно – в случай че се въведе зелен сертификат“, обясни Петър Петров, вносител на текста.

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) обяви, че през следващата седмица ще предложат НС да разгледа двата внесени проекта на решение (на ГЕРБ-СДС и на „Демократична България“), свързани със зеления сертификат.

А от „Има такъв народ“ прочетоха декларация по темата.

„Като лоялни партньори в коалиционното споразумение, политическа партия „Има такъв народ“ настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани“. Това заяви Андрей Чорбанов. В декларацията се припомня, че цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение.

„В сектор „Здравеопазване“ договарящите се страни се споразумяха за активна позиция за справяне с COVID кризата, базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация, основаваща се на доброволен избор. Никъде в споразумението не е написана и дума за зеления сертификат, нито дори е коментирана в здравната комисия теза за задължителното му въвеждане“, заяви депутатът.

Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участващи в коалиционното правителство, въпросът за въвеждането на този сертификат не бе споменаван, коментиран или обещаван, посочи Чорбанов. ИТН винаги е подкрепяла тезата, че правото на труд не може да бъде ограничавано с такива задължителни административни мерки, се посочва в декларацията.

„С изненада установихме, че новата изпълнителна власт в лицето на министър-председателя и някои министри в самото начало на сформиране на правителство изразиха явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат за упражняване на правото на труд в Министерския съвет и някои министерства като бяха призовани работодатели и администратори да направят същото. Този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в подписаното споразумение“, коментира той.

Източник: БТА

Related posts

Прогноза за времето

admin

Интензивен трафик на „Калотина“ и „Капитан Андреево“

admin

Отново следобедни валежи в Западна и Централна България

admin

Осъждан и без книжка опита да подкупи полицаи, след опит да ги прегази

admin

631 мигранти са задържани през януари

admin

Прокуратурата разследва убийството в Елин Пелин

admin

Leave a Comment