28.03.2024
Covid-19 България

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества от лекарствени продукти, приложими при пациенти с COVID-19

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества и ежедневно следи наличностите на следните лекарствени продукти:

– Veklury (INN Remdesivir) – за лечение на заболяване, причинено от SARS-CoV-2, при възрастни и юноши (на възраст от 12 до под 18 г. и тегло най-малко 40 кг), с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород в началото на лечението.

– Лекарствен продукт – комбинация от две моноклонални антитела – Casirivimab and Imdevimab – за лечение на заболяване, причинено SARS-CoV-2 при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години и тегло най-малко 40 кг, които не се нуждаят от допълнително кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на COVID-19 до тежка форма.

– Моноклонално антитяло Regkirona (INN Regdanvimab) – за лечение на възрастни с COVID-19, при които не е необходим допълнителен кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на COVID-19 до тежка форма.

Предвид факта, че към момента не съществува терапевтична алтернатива за домашно лечение на COVID-19 и предотвратяване на предизвиканите от заболяването тежки усложнения и летален изход при високорискови групи пациенти, Министерството на здравеопазването е предприело действия за сключване на двустранен договор на местно ниво за осигуряване на лекарствения продукт Lagevrio INN Molnupiravir, перорална форма.

При недостиг на даден лекарствен продукт в лечебните заведения Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции извършва своевременни преразпределения. Всяко лечебно заведение, което има необходимост от съответен лекарствен продукт за лечение на пациенти с COVID-19, следва да се обърне към регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намира, уточняват от Здравното министерство.

Related posts

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Дани Тренчева

Задържаха жена, заподозряна в търговия с вот

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Няма бедстващи хора в наводнените карловски села

admin

Иван Гешев обмисля да сезира КС за намаления бюджет на прокуратурата

Дани Тренчева

Депутатите обсъждат идеята за Временна комисия за промени в Конституцията

Дани Тренчева

Leave a Comment