23.02.2024
Без категория България

Гражданите без валидни лични документи ще могат да гласуват с удостоверение на предстоящите избори

Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите, съобщиха от вътрешното ведомство.

На гражданите, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. От МВР уточняват, че за да бъде издадено удостоверението е необходимо гражданите лично да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР, Районно управление или участък – за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08:30 ч. до 17:00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08:30 ч. до 19:00 ч.

Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на гражданите, посочват от МВР.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден – 2 април 2023 г.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, допълват от МВР.

Във връзка с работата на полицията по време на предизборната кампания и в изборния ден, БТА припомня, че в МВР е открита денонощна телефонна линия и имейл за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори. Гражданите ще могат да подават сигнали на телефон – 02/90 112 98 и имейл – izbori2023@mvr.bg. Телефонната линия ще е активна от 2 март до 3 април, предава БТА.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Ефективна ли ще бъде новата методика за оценяване на учебните заведения

Дани Тренчева

Денков: Ще предложа пет неучебни дни между двата срока

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 7 декември 2021

Дани Тренчева

Задържаха голямо количеество прекурсори за производство на синтетични наркотици

admin

Отложиха делото срещу заповедта за задържане на Севдалина Арнаудова

МОН: Задължителният изпит по професия може да е със защита на дипломен проект

Дани Тренчева

Leave a Comment