27.04.2024
112 България

Полицията върна 4300 лева на добричлийка станала жертва на телефонна измама

Полицията в Добрич установи и върна 4300 лева на 85-годишна жена, станала жертва на опит за телефонна измама, се съобщава в сайта на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Около 14:30 часа на 12 март добричлийката получава обаждане от непознат мъж, представящ се за служител на реда. Чрез въвеждане в заблуда той иска от нея съдействие за залавяне на извършители на телефонни измами. Потърпевшата предава сумата пред входа на жилището.

По-късно същия ден жената разбира, че е станала жертва на престъпление, и подава сигнал в ОД на МВР в Добрич. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия с участието на служители на Главна дирекция (ГД) „Гранична полиция“ на територията на граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кардам“.

Парите са установени в притежание на две „мулета“, уточни за БТА прокурор Даниел Илиев – говорител на Районната прокуратура в Добрич. Те са разпитани, но няма доказателства да са участвали по някакъв начин в схемата, каза още той. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера от Апелативна прокуратура – Варна съобщиха, че Районната прокуратура в Добрич ръководи и досъдебно производство за опит за телефонна измама на 82-годишна жена от Каварна от 11 март.

Потърпевшата получава обаждане от мъж, представящ се за началник на полицейско управление, който я предупреждава, че може да е потенциална жертва на телефонна измама. След това възрастната жена получава второ обаждане от друг, играещ ролята на измамника, който я обижда, заплашва и опитва да я заблуди.

Последва трето обаждане – отново от мнимия полицейски началник, който инструктира жертвата как да съдейства за залавянето на престъпниците. Под негово наставление жената взима всичките си налични спестявания в размер на 3560 лева и се придвижва с такси до Добрич, а след това тръгва към Румъния – отново с такси. На ГКПП „Дуранкулак“ автомобилът е спрян за проверка от служители на ГД „Гранична полиция“, които след разговор с видимо притеснената жена разбират, че тя е жертва на опит за телефонна измама.

Това са два случая, в които граничните полицаи, съвместно със служители на районните управления, успяват да пресекат такъв тип престъпление навреме, коментира Даниел Илиев. „Не е малко да ги спреш на границата. Това е една преценка, която според мен показва висок професионализъм“, допълни той.

Двете телефонни измами са единствените от началото на годината, каза още говорителят на Районната прокуратура в Добрич. По думите му това се дължи на работата на ОД на МВР, която извършва превантивен контрол чрез кварталните полицаи – те редовно посещават възрастната част от населението, която е обект на подобни престъпления. В помощ са и предупрежденията, които прокуратурата отправя към гражданите чрез медиите, допълни той.

От април започваме да посещаваме места, където се събират възрастните хора, за да им разясняваме за тези посегателства, защото по-добро „лекарство“ от превенцията няма, каза още Илиев. Кампанията ще обхване цялата област Добрич.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Три работни групи ще обсъждат трасето на „Струма“ през Кресненското дефиле

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

МОН: Университетите подобряват научната си дейност

Дани Тренчева

Остават три дни за внасяне на документи в ЦИК за участие в изборите

admin

Петков: Приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна

Дани Тренчева

Правителството отпуска допълнително 100 млн. лв. по мярката „Запази ме+“

Дани Тренчева

Leave a Comment