25.05.2024
България

Горивата поскъпват още до края на годината

Горивата ще поскъпнат с още около 10 ст. до края на годината, прогнозират търговци. Тенденцията в ръста на цените се дължи на по-скъпия петрол на международните пазари, предаде БНР.

По коледните и новогодишните празници литър от най-масовия бензин ще се продава за около 2,50 лв. Увеличение в цената ще има и при дизела и автогаза. Само през последния месец горивата са поскъпнали средно между 5 и 6%.

„Пазарът започна да се стабилизира, търсенето започна да се увеличава и стойностите нараснаха драстично, ако не се лъжа, 50 долара за барел, те достигнаха настоящите около 86. Така че виждате, че това е едно сериозно поскъпване, което и процентно се отразява в цените на бензиноколонките“,  коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Тенденцията нагоре се диктува от цените на петрола на международните пазари и най-вероятно ще остане такава в месеците поне до края на годината.

„Около коледните празници цените на горивата може би ще достигнат наистина 2,50-2,51, но това са нормалните ситуации на пазара в момента в страната“, посочи още Бенчев.

Related posts

Депутатите гласуват за колко време замразяват тарифите на тока, парното и водата

Дани Тренчева

1539 са новозаразените с коронавирус у нас

Дани Тренчева

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Дани Тренчева

Полицаи отказаха 10 хиляди евро подкуп

admin

Недекларирана валута за над 670 000 лева е открита на „Капитан Андреево“

admin

ГЕРБ-СДС, ДПС и ‘Възраждане’ заедно поискаха оставката на Мирослав Иванов

Leave a Comment