20.04.2024
България

Горивата поскъпват още до края на годината

Горивата ще поскъпнат с още около 10 ст. до края на годината, прогнозират търговци. Тенденцията в ръста на цените се дължи на по-скъпия петрол на международните пазари, предаде БНР.

По коледните и новогодишните празници литър от най-масовия бензин ще се продава за около 2,50 лв. Увеличение в цената ще има и при дизела и автогаза. Само през последния месец горивата са поскъпнали средно между 5 и 6%.

„Пазарът започна да се стабилизира, търсенето започна да се увеличава и стойностите нараснаха драстично, ако не се лъжа, 50 долара за барел, те достигнаха настоящите около 86. Така че виждате, че това е едно сериозно поскъпване, което и процентно се отразява в цените на бензиноколонките“,  коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Тенденцията нагоре се диктува от цените на петрола на международните пазари и най-вероятно ще остане такава в месеците поне до края на годината.

„Около коледните празници цените на горивата може би ще достигнат наистина 2,50-2,51, но това са нормалните ситуации на пазара в момента в страната“, посочи още Бенчев.

Related posts

МОН започва преглед на учебното съдържание по общообразователните предмети от I до X клас

Дани Тренчева

И днес продължава търсенето на 12-годишния Александър

admin

Митнически служители откриха недекларирана валута за над 200 000 лв. на ГКПП „Капитан Андреево“

Дани Тренчева

39 дни без следа от Емил Боев

admin

Прогноза за времето

admin

Средно по 50 човека на ден са губили живота си в изминалите 700 дни на пандемия

Дани Тренчева

Leave a Comment