10.12.2023
България

Гешев предлага бази на прокуратурата за бягащи от Украйна семейства на съдебни служители

Главният прокурор Иван Гешев посрещна на границата при Дуранкулак автобуси с бягащи от войната семейства на съдебни служители от Украйна, съобщи БНР.

Деветдесет и двама души пристигнаха тази нощ в България, като заради мобилизацията на мъжете в Украйна, пътуващите са само жени и деца. Те идват от градове, в които се водят активни бойни действия и ще бъдат настанени в почивна база на прокуратурата в България.

„Свързаха се с мен представители на украинската прокуратура, разговарях с украинския главен прокурор, с други представители на украинската съдебна власт. Първоначално това беше само идея. В събота спешно се обадиха сутринта и се наложи спешно да организираме нещата“, заяви главният прокурор. По думите му става въпрос предимно за бесарабски българи, които сами са пожелали да дойдат в страната ни.

Гешев посочи, че е подготвил предложение за предоставяне на две бази на прокуратурата, което трябва да бъде решено от пленума на Висшия съдебен съвет. В тях могат да бъдат настанени още около 200 души.

Главният прокурор благодари на главните прокурори на Молдова и Румъния за съдействието им в акцията за евакуация на 92-мата членове на семейства на служители на съдебната власт в Украйна.

Снимка: БТА

Related posts

Служителите на затворите излизат на протест на 25 октомври

admin

Акция на ГДБОП в София и няколко области в страната, има задържани

Дани Тренчева

Кирил Петков: Ще направим всичко възможно да не влезем в политически риск

admin

Прогноза за времето

admin

Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment