26.04.2024
Темида

ГДНП даде тол системата на прокуратурата

Главна дирекция „Национална полиция” изпраща в прокуратурата материали от проверка за тол системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщава МВР.

От Вътрешното министерство обясняват, че проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното тол управление. В хода ѝ е установено, че бивше ръководство на АПИ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет. В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя – той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, заявяват от МВР.

Related posts

Отново отложиха делото срещу Местан за катастрофата, при която загина бебе

admin

Приключи делото срещу заповедта за задържане на Севделина Арнаудова

admin

Обвиненият за убийството край Женския пазар остава в ареста

admin

Френският съд потвърди тригодишната присъда на Саркози за корупция

admin

4 години затвор за рецидивист, обрал възрастна жена

admin

Осъдиха бивш служител на ДАНС за подкуп

admin

Leave a Comment