20.04.2024
Темида

ГДНП даде тол системата на прокуратурата

Главна дирекция „Национална полиция” изпраща в прокуратурата материали от проверка за тол системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщава МВР.

От Вътрешното министерство обясняват, че проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното тол управление. В хода ѝ е установено, че бивше ръководство на АПИ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет. В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя – той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, заявяват от МВР.

Related posts

Обвинена за убийството на баба си – актрисата Виолета Донева остава в ареста

admin

Спецпрокуратурата разследва вицепремиера Асен Василев

admin

Бившият шеф на КАТ-Благоевград влиза в съда за подкуп, имотна облага и незаконно оръжие

admin

Софийска градска прокуратура протестира присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков

Дани Тренчева

Съдът пусна бащата на футболиста на ЦСКА Георги Йомов под гаранция

admin

Адриан, който прегази Ани и Явор: Единственото, което искам да кажа, е че съжалявам

admin

Leave a Comment