09.12.2023
България Темида

Окончателно: Задържането на Севделина Арнаудова е незаконно

Заповедта за задържане на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е постановена при съществени нарушения на административно-производствените правила и е незаконосъобразна.

Това реши Административният съд в София, с което потвърди определнието на Софийския районен съд.

МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева, става ясно още от решението на съда, което е окончателно, предаде БТА.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Досега заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха отменени от районния съд, като решението за бившия министър отново се обжалва пред горестоящия съд.

Разпореденото задържане за 24 часа „не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, се посочва в решението на административния съд.

Според него в заповедта за задържане липсват факти и обстоятелства, предполагащи наличието на конкретни обективни данни, че Арнаудова е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение.

Съдът допълва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на Арнаудова в извършването на конкретно престъпление.

На практика съдът обявява, че задържането на г-жа Арнаудова е било незаконно, произволно и несъразмерно, посочи пред БТА адвокат Станислава Каракушева, която е защитник Арнаудова. Тя обясни, че задържането е незаконно, защото не са изложени мотиви и фактически обстоятелства, за да се осъществи, и е несъразмерно, защото от доказателствата по делото не се установява необходимост от прилагането на 24-часово задържане.

Адвокат Каракушева заяви още, че се надява на сходен резултат и по делото в административния съд за задържането на Владислав Горанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Йорданова: Очаквам българските органи да свършат своята работа законосъобразно

Времето до края на седмицата

admin

Новите случаи на коронавирус у нас са 439, починалите са 12

Стартира мярката „Младежка заетост+“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“

admin

Второ бургаско училище получи днес бомбена заплаха

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment