05.02.2023
България Политика

„Галъп”: Избирателите на „Продължаваме Промяната” са с по-високи доходи и образование

Социологическата агенция „Галъп“ представи данни за демографията на вота. Графиките показват как са гласували хората от различните възрастови групи и живеещите в областните центрове и в селата.

При ПП личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респективно – живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на ДБ. Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ.

По-голямата група е само тази, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около 1/10 от вота за ПП всъщност е дошъл от БСП. Това означава, че приблизително 15% от гласувалите за левицата на 11 юли и отишли до урните вчера, сега са предпочели ПП.

Какъв е профилът на „Възраждане“?

Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но една от най-съществените части от гласувалите за нея са по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи от БСП и т.н.

Кой гласува за Луна?

Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

Източник: NOVA

Related posts

Прекрасен ден очаква две зодии

admin

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си с народни представители за област Благоевград за предстоящите парламентарни избори

Дани Тренчева

Засилват контрола по спазване на противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Преговори за коалиция: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Дани Тренчева

ББР с нова програма за 60 млн. в подкрепа на туризма

Дани Тренчева

Радев: Обществото ни доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията

Дани Тренчева

Leave a Comment