23.01.2022
България Политика

„Галъп”: Избирателите на „Продължаваме Промяната” са с по-високи доходи и образование

Социологическата агенция „Галъп“ представи данни за демографията на вота. Графиките показват как са гласували хората от различните възрастови групи и живеещите в областните центрове и в селата.

При ПП личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респективно – живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на ДБ. Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ.

По-голямата група е само тази, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около 1/10 от вота за ПП всъщност е дошъл от БСП. Това означава, че приблизително 15% от гласувалите за левицата на 11 юли и отишли до урните вчера, сега са предпочели ПП.

Какъв е профилът на „Възраждане“?

Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но една от най-съществените части от гласувалите за нея са по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи от БСП и т.н.

Кой гласува за Луна?

Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

Източник: NOVA

Related posts

Топ 5 на най-добрите причини да гласуваш в неделя

Дани Тренчева

КНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин за да живее нормално

Дани Тренчева

Оцелял след инцидента на „Струма” твърди, че спасените не са 7, а 8

Дани Тренчева

Комисия реши: В парламента със зелен сертификат, депутатите да си плащат тестовете

Дани Тренчева

Проф. Илко Гетов: Двете лекарства срещу COVID са под формата на таблетки

Дани Тренчева

1463 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment