29.03.2024
България

КНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин за да живее нормално

1103 лева нето или 1421 лв брутоса нужни на един възрастен човек в България за да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Това обявиха от КНСБ, като цитираха данни от Института за социални и синдикални изследвания към организацията.

„Миналата година през декември сумата беше 1047 лева, тоест 56 лева повече за един самотноживеещ работещ българин е сега – 9 месеца по-късно“, заяви президента на синдикатите Пламен Димитров.

От КНСБ съобщиха, още че в момента за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева.

„Миналият декември сумата беше с 50 лева по-малко на лице. Тоест за 9 месеца имаме 100 лева увеличение. Това е инфлацията и такива са необходимите компесаторни мерки, които трябва да бъдат въведени при заплащането на трудещите се“, категорични са синдикатите.

Ръстът на цените при храните и горивата са причината за поскъпването на живота у нас, отчетоха от организацията. По техни изчисления над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.

„През зимният период 27,5 от населението не може да подържа дома си достатъчно топъл, сочат данните на Евростат“, заявиха още от КНСБ. Това безспорно се отразява и на здравето на българите, убедени са те.

Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот, настояват от КНСБ. Например, трябва да осигури „средствата и свободното време за участие в гражданския живот на нацията“, както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон.

Източник: dariknews.bg

Related posts

4 667 са новите случаи на коронавирусна инфекция, доказани у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Почитаме светеца, наричан защитник на апостолското учение

Ало измамници задържани при акция в Солун и Ветово

admin

Весела Лечева уволни цялото ръководство на тотото

admin

Черна статистика

admin

Пиян шофьор се удари в тир

admin

Leave a Comment