23.04.2024
България Политика

„Галъп”: Избирателите на „Продължаваме Промяната” са с по-високи доходи и образование

Социологическата агенция „Галъп“ представи данни за демографията на вота. Графиките показват как са гласували хората от различните възрастови групи и живеещите в областните центрове и в селата.

При ПП личи малко по-женски вот, „изнесен“ и към хора с по-високи доходи и образование, респективно – живеещи в по-големите населени места. В това отношение ПП явно влиза в нишата на ДБ. Данните показват, че излезлите да гласуват вчера избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини в гласовете си – за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ.

По-голямата група е само тази, дошла от ИТН – тя е общо една трета от вота за ПП. Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около 1/10 от вота за ПП всъщност е дошъл от БСП. Това означава, че приблизително 15% от гласувалите за левицата на 11 юли и отишли до урните вчера, сега са предпочели ПП.

Какъв е профилът на „Възраждане“?

Партията е представена в най-различни социално-демографски групи, но една от най-съществените части от гласувалите за нея са по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за „Възраждане“. Останалата половина идва отвсякъде (което е характерно за нови формации), като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи от БСП и т.н.

Кой гласува за Луна?

Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

Източник: NOVA

Related posts

КЕВР обсъжда увеличение в цената на природния газ

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Производител предупреди: До дни може да има недостиг на кислород за болниците

Дани Тренчева

Депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово

Дани Тренчева

Глоба от 3000 лева за Боян Расате постанови СГС

admin

909 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Leave a Comment