04.10.2023
112 България

В Пампорово арестуваха търговец на „зелени“ сертификати

48 мъж е задържан в Пампорово в момент на получаване на подкуп от 300 лева, дадени му за да издаде фалшив „зелен“ сертификат за антитела срещу коронавирус, предава БНР.

Задържаният е работил на граждански договор в медицинска лаборатория в курорта. Срещу парите е трябвало да добави данните на „пациента“ в информационната системата на Министерство на здравеопазването. 

Акцията на полицията се развива след подаден сигнал от журналист, съобщи Окръжният прокурар на Смолян Недко Симов, който е и наблюдаващ по делото. 

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са вкарани в системата. 

Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности. 

При започналото разследване е иззет компютърът за достъп в портала на МЗ и телефонът на задържания, камери за видеонаблюдение, разритани са и свидедетели.

Прокурор Симов уточни, че дейността на лабораторията ще бъде обстойно прегледана, за да се провери дали няма още зелени сертификати, издадени по този начин.

Мъжът е привлечен като обвиняем. Предстои Окръжна прокуратура – Смолян да прецени дали да поиска той да остане в ареста. По време на задържането му обвиняемият е вдигнал кръвно и решението ще зависи от неговото здравословно състояние.

Престъплението е квалифицирано като засягащо критична инфраструктура на държавата и за него се полага затвор от 5 до 8 години, както и глоба до 10 000 лева.

Related posts

Отбелязваме зимния Кръстовден

admin

Криминално проявен отвлече жена в Пловдив

admin

Шести провал на опита за избор на председател на парламента

admin

Рашков: Костадинов ми благодари за държанието на полицията на протеста пред НС

Дани Тренчева

Разследват смъртта на 13 годишно дете

admin

Прогноза за времето 10 февруари 2022

Leave a Comment