28.11.2023
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът на Ковид-19. Мутацията на доминиращия вариант в страната е установен при целегеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания, като от 13 положителни проби две са от Благоевград и една от  Кюстендил.

„Делта плюс” е подвариант на „Делта” варианта, при който има известни промени в генома на S-протеина. Той се видоизменя и мутира в резултат на бурното размножаване и заразяването на все повече хора. По-застрашени са тези, които не са преболедували и не са ваксинирани, тъй като вирусът при тях по-дълго време се размножава и те повече време са заразоносители. Докато при ваксинираните и преболедувалите, които повторно се инфектират, вирусът се репликира за по-кратко време и го изкарват много леко. Целта на ваксините е да се спре безумното разпространение на този коварен Ковид-19. Опасявам се, че при това развитие на ситуацията в страната с толкова драматично малко ваксинационно покритие ще стигнем до нов, български щам. Ако това се случи, тогава всички ставаме уязвими, без значение дали сме преболедували, ваксинирани или не. Тогава ще се сблъскаме челно с изцяло нов щам и всичко ще започне отначало“, предупреди благоевградският вирусолог д-р Цветанка Иванова, началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

Тя добави, че остава в сила устойчивата тенденция – над половината от изследваните за Ковид-19 са положителни. Нивата на новозаразените в Пиринско остават свръхвисоки, като към вчерашна дата броят им за едно денонощие беше 279. Заразната заболяемост достигна 922-ма на 100 000 души население за 14 дни, съобщиха от РЗИ. На болнично лечение са 360 човека, от които 12 са в интензивния сектор. Най-много са хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград, които вчера бяха 119 души, като от тях 10 са в реанимация. Следват Югозападна болница – с 82-ма пациенти, 71 са в МБАЛ – Гоце Делчев, 38 в болница ПУЛС, 35 в МБАЛ – Разлог, останалите са в тубдиспансера и онкоболницата.

Свободните легла в лечебните заведения в областта са 55 за неусложнени случаи и 9 за интензивни случаи. Под домашна карантина са 5219 лица.

Общият брой ваксинации са 99 672, като 53 112 са със завършен курс. Поставените допълнителни бустерни дози са 478 броя.

Източник: struma.bg

Related posts

Почетоха храмовия празник на църквата „Св. Николай“ в село Градево

Дани Тренчева

Децата от ДГ 2 „Св. Богородица“ в Благоевград играят на нова детска площадка

Дани Тренчева

Запустяла сграда в Сандански става Детски санаториум

admin

Кола се обърна по таван на АМ „Струма“ край Кочериново

Дани Тренчева

Катастрофа на бул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград

admin

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ се завръща през 2022 г.

Leave a Comment