28.03.2023
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът на Ковид-19. Мутацията на доминиращия вариант в страната е установен при целегеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания, като от 13 положителни проби две са от Благоевград и една от  Кюстендил.

„Делта плюс” е подвариант на „Делта” варианта, при който има известни промени в генома на S-протеина. Той се видоизменя и мутира в резултат на бурното размножаване и заразяването на все повече хора. По-застрашени са тези, които не са преболедували и не са ваксинирани, тъй като вирусът при тях по-дълго време се размножава и те повече време са заразоносители. Докато при ваксинираните и преболедувалите, които повторно се инфектират, вирусът се репликира за по-кратко време и го изкарват много леко. Целта на ваксините е да се спре безумното разпространение на този коварен Ковид-19. Опасявам се, че при това развитие на ситуацията в страната с толкова драматично малко ваксинационно покритие ще стигнем до нов, български щам. Ако това се случи, тогава всички ставаме уязвими, без значение дали сме преболедували, ваксинирани или не. Тогава ще се сблъскаме челно с изцяло нов щам и всичко ще започне отначало“, предупреди благоевградският вирусолог д-р Цветанка Иванова, началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

Тя добави, че остава в сила устойчивата тенденция – над половината от изследваните за Ковид-19 са положителни. Нивата на новозаразените в Пиринско остават свръхвисоки, като към вчерашна дата броят им за едно денонощие беше 279. Заразната заболяемост достигна 922-ма на 100 000 души население за 14 дни, съобщиха от РЗИ. На болнично лечение са 360 човека, от които 12 са в интензивния сектор. Най-много са хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград, които вчера бяха 119 души, като от тях 10 са в реанимация. Следват Югозападна болница – с 82-ма пациенти, 71 са в МБАЛ – Гоце Делчев, 38 в болница ПУЛС, 35 в МБАЛ – Разлог, останалите са в тубдиспансера и онкоболницата.

Свободните легла в лечебните заведения в областта са 55 за неусложнени случаи и 9 за интензивни случаи. Под домашна карантина са 5219 лица.

Общият брой ваксинации са 99 672, като 53 112 са със завършен курс. Поставените допълнителни бустерни дози са 478 броя.

Източник: struma.bg

Related posts

Разработиха тест, отличаващ COVID-19 от грип

Дани Тренчева

Здравният министър: Пречупихме вълната, която е най-тежката от досегашните

Дани Тренчева

Старшата възраст на „Септември“ (Симитли) с победа над „Ботев 57“ (София)

Дани Тренчева

ЕМА препоръчва втора доза от ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Дани Тренчева

Близо 2 000 души с бустерна доза ваксина в област Благоевград

Дани Тренчева

Започна приема на заявления за допълнителна еднократна финансова подкрепа за отопление от 400 лева

admin

Leave a Comment