18.06.2024
България

Въпреки протеста: НИМХ отива в МОСВ

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ отива в Министерство на околната среда и водите /МОСВ/. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене, предаде репортер на БГНЕС.

Основното тяло на законопроекта предвижда преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите. Съгласно текстовете, Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г., се прилагат до приемането на актуализирани планове.

В рамките на дебата бяха засегнати и двете основни теми на законопроекта, като все още не са приети всички текстове от доклада.

Младен Шишков от ГЕРБ – СДС заяви, че по време на Комисията по околна среда и води са били предложени допълнения, които членовете на комисията е трябвало да решат дали са допустими. „Текстове, които нито бяхме виждали, нито имахме официална информация, те не фигурираха в доклада. В хода се оказа, че те са преписани от Закона за държавния бюджет и се отнасят до изместването на НИМХ от МОН към МОСВ. На практика ни беше предложена сериозна реформа чрез преходни и заключителни разпоредби без предварително да бъдем уведомени. През последните години отнесохме не малко критики в това, че се внасят законопроекти в спешен порядък“, каза още Шишков.

По думите му два месеца по-късно тези „порочни“ методи се повтарят, но се повтарят по скандален и ужасяващ начин.

От своя страна депутатът от ИТН Андрей Чорбанов подчерта, че мястото на НИМХ е именно в МОСВ.

„В нашето заседание имаше и е една друга цел да бъдат актуализирани плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения“, каза председателят на Комисията по околна среда и води и народен представител от „БСП за България“ Манол Генов.

Министърът на околната среда Борислав Сандов заяви, че забавянето на плановете за речните басейни и за управление на риска от наводнения е в основата на ситуацията, защото се „гасят пожари“, „запалени“ от управлението на ГЕРБ. По думите му плановете е трябвало да се случат, но изборът на консултант, процесът за изработване на критерии, начинът, по който се е реализирал този проект, е довел до това да няма проект, който да може да се подложи на обществено обсъждане, за да се финализира.

„Заради това нещо имаме и наказателна процедура“, каза още Борислав Сандов.

Припомняме, че Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря подаването на информация на сайта си за времето. От тази сутрин на сайта на Института по метеорология и хидрология няма никаква прогнозата за времето. Вместо това има само надпис „Протест“. Причината е решение на Министерския съвет, с което НИМХ се прехвърля от МОН към МОСВ.

Зад идеята за прехвърлянето застана и образователният министър. Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност.

Източник: БГНЕС

Related posts

Ще плащаме ли по-ниски сметки за парно

admin

Расте броят на ваксинираните ученици и учители

Дани Тренчева

77 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас

admin

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

Дани Тренчева

Столичната полиция задържа шофьор с невалидна книжка и полицейска лампа в колата

admin

Облачно и ветровито време, температурите до 7 градуса

admin

Leave a Comment