13.04.2024
България Темида

ВСС отложи дебата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, ще чака ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи обсъждането на предложенията на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и на предшественика ѝ проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците решиха да изчакат окончателното произнасяне на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на министър Йорданова срещу отказа на съвета да разгледа в цялост посочените от нея девет основания за освобождаването на Гешев. След като има вече влязъл в сила съдебен акт, министърът незабавно трябва да насрочи заседание за обсъждане на предложенията по същество.

На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет казуса от искането на Надежда Йорданова – за полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай беше „Жоси“. Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а „Жоси“ пък е от много по-отдавна (повече за дебата във ВСС виж тук).

Надежда Йорданова обжалва това решение на съвета. В понеделник – 16 май, тричленен състав на ВАС отхвърли голяма част от жалбата, но указа на ВСС да разгледа частично и случая „Жоси“.

Очаквайте подробности

Related posts

Първи съмнения за Омикрон у нас

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Зам.-министър на енергетиката разкри ще пада ли цената на газа

admin

Кацаров: Няма да има локдаун

Дани Тренчева

Здравният министър: На този етап не се налагат вечерен час и тотален локдаун

Дани Тренчева

Почитаме Св. ап. Онисим. Преп. Евсевий Сирийски

Дани Тренчева

Leave a Comment