23.07.2024
България Политика

Всичко, което трябва да знаем за новите изборни правила: Телефони, заснемане и паравани

Избори по нови правила. Пети избори за две години и въпреки това на 2 април ще има нещо ново – като за първи път. Например как ще се пази тайната на вота. Досега на всички избори назад в годините, на които гласувахме с хартиена бюлетина, влизахме в т. нар. тъмна стаичка.

С последните промени в Изборния кодекс обаче депутатите решиха да я изпратят в историята с мотив, че тя крие и рискове, като например този, че в нея избирателят може да снима бюлетината си, а това е категорично забранено.

Така в изборните секции вече трябва да има паравани за гласуване. В текстовете обаче не е записано какви трябва да са тези паравани – с какви размери, от какъв материал и как да са поставени. Такъв стандарт не зададоха нито от ЦИК, нито от правителството. Единственото условие е на този параван да може да се постави табло с имената на партиите и коалициите в бюлетината.

Сега задача да си осигурят такива паравани имат общините и всяка от тях вече измисля различни варианти. Например в Ямбол ще се опитат да прекроят досегашните тъмни стаички и да използват наличните материали от мазето. А в Монтана са поръчали нови паравани от непрозрачна пластмаса.

Видеонаблюдението

На 2 април за първи път ще има и видеонаблюдение и видеоизлъчване в реално време на броенето на бюлетините. Целта е да се гарантира честността на вота, което пък струва на хазната ни още 6 млн. лв.

Снимка: bTV

С тези пари държавата купи oт трите мобилни оператора общо 12 130 еднакви телефона, които трябва да бъдат поставени на стойки и най-важното да заснемат какво точно е изписано на бюлетината.

Затова и се търсеше модел с добра камера. Избран е водоустойчив телефон, със 6,5-инчов HD екран и 13-мегапикселова камера. Другото условие е батерията да е издръжлива, защото в някои секции броенето продължава по-дълго. Тестовете на „Информационно обслужване“ показват, че избраният модел телефон може да издържи до 8 часа и половина без зареждане.

Снимка: bTV

Купените телефони ще могат да се използват само по предназначение. Ще имат инсталирано приложение, с което в края на изборния ден да могат да се включат на обща платформа. Целта е тази платформа да може да приема картина от поне 11 800 точки и най-малко 20 000 зрителя да могат да гледат броенето в една и съща секция.

Бюлетината

Промяна има и в самата бюлетина, с която ще гласуваме. Този път избирателят сам си избира дали да пусне вот с хартиена бюлетина, или да го направи на машина. Новото е, че разписката от самата машина вече има силата на бюлетина и се нарича „бюлетина от машинно гласуване“. Именно с тази бюлетина се отброява гласът на избирателя, а не с резултатите, които ни изписва машината.

 

Снимка: bTV

Бюлетината от машината е дълга 20 см или три пъти по-къса от хартиената бюлетина. На гърба ѝ има отличителен знак, на нея ще се слага само един печат и тя ще се пуска в отделна прозрачна кутия.

Накрая се броят първо хартиените бюлетини, после бюлетините от машините – резултатите се попълват в две отделни графи в протокола и едва след това се събират.

Related posts

Честваме Св. преподобни Патапий Египетски, чудотворец

Дани Тренчева

Алибегов: Другата седмица ще решим кога започваме национални стачни действия

Дани Тренчева

Почитаме Преп. Теодор Освещени

admin

Държавата предоставя средства за обучения на безработни и заети

Дани Тренчева

Министър Лорер: В ББР има наследени осем особено големи и особено проблемни кредита

ГЕРБ: От сега нататък за нас Кирил Петков вече не е премиер на България, Рашков не съществува

Leave a Comment