25.05.2024
България

Всички ученици се връщат в клас от днес

Всички ученици в страната учат присъствено от днес. Регионалните здравни инспекции по места отмениха ограниченията заради подобряващата се ситуация с разпространението на COVID-19, предава МОН.

През миналата седмица на училище бяха най-малките от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 5-и до 12-и клас в 16 области – Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол. Вече е прекратено онлайн обучението в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра. Останалите седем области – Бургас, Враца, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен и Смолян, възстановяват нормалните занятия днес.

Днес ще се проведе и еднократното изследване за COVID-19. Без тест в училище могат да влизат притежателите на „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Тестването беше въведено по настояване на здравните власти като условие за присъствено обучение. Решението дали и кога то ще отпадне отново зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния план за справяне с пандемията.

„Преди началото на последната епидемична вълна са се разболявали около 1000 ученици на седмица. В пика на вълната стигнахме до 12 000. В момента се заразяват около 2000 ученици седмично и част от тях попадат в болница. С други думи, вълната още не е приключила“, поясни по този повод министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той очаква тестването да отпадне заедно със „зелените сертификати“ най-късно от 20 март т.г.

Към момента Министерството на образованието и науката разполага с достатъчно тестове за ученици. Ако преди изчерпването им седмичното изследване бъде прекратено, те ще останат в резерв за евентуални нови епидемични вълни.

Related posts

„Продължаваме промяната“ и „Възраждане“ отказаха срещи с кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски

admin

Пострадалите от поройните дъждове в Карлово и Сопот с възожност да получат еднократна помощ

admin

Новият военен министър Драгомир Заков положи клетва пред депутатите

Дани Тренчева

Жена е с опасност за живота, след като е блъсната на пешеходна пътека

admin

Корнелия Нинова: Днес сутринта в 7:30 ч. в дома ми дойдоха двама униформени

admin

МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух

Дани Тренчева

Leave a Comment