23.04.2024
Свят

В очакване на преговори: Руските войски са намалили темповете на настъпление

Преговорите между Киев и Москва се очаква да започнат рано тази сутрин, сочат данни на „Украинска правда“ и руската агенция ТАСС, предаде ДПА.

Планираше се преговорите да започнат в неделя. 

Агенция ТАСС цитира източник, пожелал да запази анонимност, който казва, че срещата ще се състои сутринта, а причината за това е свързана с логистиката на украинската делегация.

ДПА посочва, че руската делегация вече е потеглила от беларуската столица Минск и пътува към украинско-беларуската граница, близо до р. Припят., където се очаква да се състоят преговорите. 

Украйна се съгласи да започне преговори за мир с Русия в неделя.

Не вярвам в резултат от тази среща, но нека да опитаме, каза украинският президент Володимир Зеленски.

„Мястото за провеждане на преговорите между Русия и Украйна в Беларус е подготвено, очаква се пристигането на делегациите“, съобщи беларуското външно министерство в социалните мрежи, като публикува снимка на дълга маса с руски и украински знамена.

Анатолий Глаз – говорител на външното министерство на Беларус, заяви: „Преговорите ще започнат веднага след като всички делегации пристигнат на мястото на срещата.“

Междувременно украинските власти съобщиха, че руските войски са намалили темповете на настъпление, докато нападението на Москва срещу Украйна продължава вече пети ден.

„Руските окупатори намалиха темпото на настъплението, но все още се опитват да постигнат успех в някои райони“, заяви генералният щаб на въоръжените сили.

Руското настъпление срещу Киев е било забавено от логистични проблеми и яростната украинска съпротива, потвърди британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

„Основната част от сухопътните сили на президента Владимир Путин остават на повече от 30 километра северно от Киев, настъплението им е забавено от украинските сили, защитаващи летището Гостомел, една от ключовите руски цели в първия ден на конфликта“, посочи министерството в Twitter. „Логистичните проблеми и упоритата украинска съпротива продължават да възпрепятстват руското настъпление.“

Не стихват ожесточените боеве около Чернигов, град в Северна Украйна, и североизточния град Харков, заяви британското министерство на отбраната. И двата града остават под украински контрол, допълни то.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

Белгия въвежда четиридневна работна седмица

Дани Тренчева

Национален протест на собственици на заведения в Гърция

Дани Тренчева

Путин подкрепи идеята за изпращане на доброволци в Украйна

Дани Тренчева

Вътрешният министър на Украйна загина в катастрофа с хеликоптер край Киев

admin

Лавров: Ако стигнем до Трета световна война, тя ще е ядрена и разрушителна

Дани Тренчева

Великобритания ще предостави 100 милиона долара за помощ на Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment