21.02.2024
България Свят

Властите в Северна Македония на път да заличат и българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид

Комисията за използване на личните имена в наименованията на сдружения и фондации в Република Северна Македония е дала отрицателно становище за използването на името Цар Борис Трети в името на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети“ в Охрид.

От Комисията допълват, че „назоваването на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество, той (Цар Борис Трети) е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на която са ликвидирани стотици граждани“.

„Специално е подчертано мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка”, пише в съобщението на Министерството на правосъдието.

Заключението от заседанието ще бъде препратено на министъра на правосъдието, който да се произнесе за това дали Сдружението „Цар Борис Трети” от Охрид да бъде заличено от Централния регистър на Република Северна Македония, предаде БТА.

През подобна процедура, съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите преди седмица мина и Сдружението „Иван Михайлов” в Битоля, което вече е заличено от Централния регистър.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети” в Охрид е регистрирано на 17 ноември 2021 г.

Припомняме, че срещу него имаше множество атаки. Още при официалното откриване на клуба през октомври миналата година тълпа от няколкостотин души се беше събрала пред сградата на сдружението, хвърляйки яйца и камъни и скандирайки „татари“ и „фашисти“. По-малко от два месеца по-късно имаше ново нападение, при което прозорците на сградата бяха счупени от трима маскирани мъже. Два дни по-късно последва и стрелба срещу клуба.

А на 19 януари секретарят на клуба Християн Пендиков бе брутално нападнат от няколко мъже, вследствие на което получи тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София Пендиков се възстанови.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Жестока катастрофа с четирима загинали край Варна

admin

Тежка катастрофа затвори временно главният път София – Варна

admin

44 милиона лева отпусна правителството за купуване на нови училищни автобуси

admin

Русия и украинските военни се споразумяха за съвместна охрана на АЕЦ Чернобил

АПИ съветва шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Дани Тренчева

Товарен бус уби на място санитарка в Ямбол

Дани Тренчева

Leave a Comment