19.08.2022
Covid-19 България

Витанов: В края на вълната от Омикрон у нас ще има 1 милион заразени и над 33 000 смъртни случая

„След Ивановден ще започнат проблемите. Ще има натиск върху личните лекари. Февруари ще е е месецът на Омикрон“. Това прогнозира в „Твоят ден“ по NOVA NEWS математикът проф. Витанов.

Според него 10 000 заразени с коронавирус на ден е оптимистичен вариант. Проф. Витанов смята, че в края на предстоящата вълна – вероятно през март, ще има 1 милион заразени у нас и 33 500 смъртни случая. Математикът смята, че е оптимистично да се допуска, че броят за заболелите и починалите да е по-нисък.

„От 15-20 януари Омикрон ще стане доминантен. Броят на случаите ще започне да расте, а вълната ще приключи в края на март“, категоричен е той. 

Според него управляващите трябва да гледат какво се случва с хората на първа линия, да правят изводи и да предприемат мерки.

Проф. Витанов вярва, че смъртността в България постепенно ще пада. Той обеща да даде точни изчисления относно развитието на пандемията след 15 януари.

„Задължителна трябва да бъде ваксинацията срещу COVID-19 за някои сектори – здравеопазване, администрация, държавни учреждения – те трябва да дават пример“, смята проф. Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. Според него новата власт трябва да приложи мерки, които българите да са готови да спазват, защото те спасяват човешки живот.

„Омикрон се разпространява много бързо. Противодействието е ясно – ваксинация, мерки, дистанция. Маската не дава много големи предимства, но в малки пространства е задължителна. Важно е и разстоянието между хората“, добави той.

Проф. Момеков е против икономически стимули за имунизация, тъй като хората сами трябва да стигнат до разбирането за предпазване на себе си и околните. Главното според него е по-рядко да се стига до хоспитализация, за да не се натоварва болничната система.

Снимка: NOVA

Related posts

Убийство на жена в Тервел

Дани Тренчева

Мият входно–изходните булеварди в София заради жегите

admin

Божанов: Шири се дезинформация с вероятен произход Кремъл, киберинцидентите се увеличават

Радев свиква КСНС през януари

Дани Тренчева

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

admin

Глобяват „Възраждане“ за неносене на маски в парламента

Дани Тренчева

Leave a Comment