26.06.2022
Пулсът на Югозапада Симитли

Весело тържество за 100-годишния юбилей на Мария Пецева от Центъра за настаняване от семеен тип в Симитли

Леля Мария или госпожа Марчела – така потребители и специалисти се обръщат към своята приятелка Мария Пецева, която днес отпразнува 100-годишния си юбилей. В Центъра за настаняване от семеен тип в Симитли бе подготвена специална трапеза, тържество и вкусна торта, каквито заслужава една прекрасна възрастна дама, каквато е Мария.

За празника, юбилярката получи прекрасни подаръци от своите приятели, каквито са потребителите и специалистите в Центъра. Специални дарове за рожденичката имаше и от община Симитли, а подаръците – цвете, икона на Дева Мария и бутилка хубаво червено вино, бяха връчени на Мария Пецева от зам.-кмета на община Симитли Евгения Георгиева.

„Честит рожден ден, Мария! Бъди здрава! Твоят живот трябва да ни служи като пример. Нека Бог дарува всички със здраве, сили и бистър ум, както е направил с нашата рожденичка! Чакаме да ни поканиш на 110-та годишнина“, пожела зам.-кмета Евгения Георгиева на рожденичката.

От своя страна Мария Пецева пожела на всички хора да са здрави.

„Бъдете на ниво, живейте спокойно и се радвайте на живота“, каза 100-годишната дама.

За празника, юбилярката посрещна скъпи гости – нейни роднини, които не скриха радостта си от прекрасния повод, който ги е събрал с Мария и допълниха, че откакто е в Центъра, тя се чувства много добре и най – вече заредена с много нови сили и желание за живот.

Мария Пецева е родена на 20 февруари 1922 година в град Петрич. Майка ѝ се казвала Вангелия Пецева, а баща ѝ Кирил Иванов Пецев. Много скоро след раждането на Мария, майка ѝ си отива от този свят. Новороденото оцелява, благодарение на пословичната задружност и висок морал на рода на баща ѝ, които са бежанци от Егейска Македония. Всъщност Мария е първото дете на семейството, което се ражда в България, след като бяга от Македония. Времето, в което Мария се ражда е жестоко. Току – що е отминала Първата световна война и голямата пандемия от Испански грип, убила над 100 млн. души по света.

След известно време, баща ѝ се жени повторно. Мария расте с двама братя и една сестра, за които, като най – голяма, трябва да полага грижи. Поема своя път през живота. Става едно от малкото момичета в Петрич, завършило средно образование в гимназия „Пейо Яворов“. Започва работа в Районния съд в Петрич, което не ѝ носи удовлетворение. Напуска Петрич и се установява при роднини в София. Следва нова работа и студенство в Икономическия университет, както и кариера в областта на „Икономиката“.

Намира свой спътник в живота, в лицето на боцмана Николай. Преместват се да живеят във Варна, а след пенсионирането на мъжа ѝ, се връщат в София. Мария Пецева е жена, която винаги е носила свободен дух и желание за живот. Не са ѝ чужди нито дългите планински преходи, нито морските приключения – все неща, които си позволявала до преди 5 години.

Днес с тъга си спомня за прекрасните времена, в които е била волейболистка и катерачка, но и с радост, че е живяла един пълноценен живот!

Related posts

Пременени с коледни дрешки децата от филиал Брежани на Детска градина „Радост“ посрещнаха Дядо Коледа

Дани Тренчева

ВАС: Новият шеф на съда в Сандански трябва да встъпи час по-скоро, иначе ще настъпят вреди

Община Банско предоставя безплатно фиданки на всеки, който желае да подкрепи пчеларството

admin

Откраднаха четвърт милион лева от частен дом в Благоевград

Дани Тренчева

Без новогодишна заря, но с празничен концерт с гости Десита и Иван Дяков, в Симитли посрещаме 2022 година

Дани Тренчева

Момче на 14 години е с прободна рана в корема след купон Благоевград

Leave a Comment