25.05.2024
България

ВАС отхвърли жалбите срещу решението на ЦИК за броенето на всички разписки

Върховният административен съд отхвърли жалбата на КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и от КП „Демократична България – Обединение“ срещу решение №929-ПВР/НС от 12.11.2021г. и срещу решение №930-ПВР/НС от 12.11.2021г.на ЦИК, свързано с броенето на контролните разписки от машините за гласуване. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна, а при постановяване на решението не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.

Основното изменение в Методическите указания е направено с решение №882-ПВР/НС от 9.11.2021г. на ЦИК, което е влязло в сила. С това решение е предвидено преброяване на контролните разписки да се извършва от 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК. С процесното решение това е изменено, като вместо това е предвидено преброяване на контролните разписки да извършват 100% от секционните избирателни комисии. Изменението в тази насока обаче не е в противоречие с решение №11162 от 04.11.2021г. по административно дело № 10928/2021г. на ВАС. Така е, защото в последното решение вида и обема на преброяването на контролните разписки изрично е обсъдено в мотивите на съдебното решение. Изрично е посочено „Съгласно чл.57 ИК Централната избирателна комисия има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед тези правомощия и законовата делегация по чл.57, ал.1, т.29 ИК, във връзка с чл.271, ал.2 ИК, комисията може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки. Определянето на вида и обема на контрола-частичен или пълен, е изцяло в компетентност на Централната избирателна комисия. Както е посочено по-горе, този контрол не влиза в противоречие с определения от кодекса начин за отчитане на резултата от машинното гласуване по чл.271, ал.1 ИК и не може да го промени.“.

Затова оспореното решение не само не е в противоречие с решението на ВАС, а напротив – доводите срещу обема на преброяването на разписките са счетени и неоснователни и е отхвърлена жалбата в частта за преброяване на контролните разписки от всички СИК.

Related posts

Облачно и дъждовно време, температурите до 8 градуса

admin

Жена с психично заболяване се удави в гребния канал в Пловдив

admin

Катастрофа затвори АМ „Тракия“

Дани Тренчева

Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Дани Тренчева

КНСБ предлага минимална заплата от 800 лв.

admin

Църквата почита Преп. Теофилакт, еп. Никомидийски Изповедник

Дани Тренчева

Leave a Comment