27.01.2022
България

ВАС отхвърли жалбите срещу решението на ЦИК за броенето на всички разписки

Върховният административен съд отхвърли жалбата на КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и от КП „Демократична България – Обединение“ срещу решение №929-ПВР/НС от 12.11.2021г. и срещу решение №930-ПВР/НС от 12.11.2021г.на ЦИК, свързано с броенето на контролните разписки от машините за гласуване. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна, а при постановяване на решението не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.

Основното изменение в Методическите указания е направено с решение №882-ПВР/НС от 9.11.2021г. на ЦИК, което е влязло в сила. С това решение е предвидено преброяване на контролните разписки да се извършва от 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК. С процесното решение това е изменено, като вместо това е предвидено преброяване на контролните разписки да извършват 100% от секционните избирателни комисии. Изменението в тази насока обаче не е в противоречие с решение №11162 от 04.11.2021г. по административно дело № 10928/2021г. на ВАС. Така е, защото в последното решение вида и обема на преброяването на контролните разписки изрично е обсъдено в мотивите на съдебното решение. Изрично е посочено „Съгласно чл.57 ИК Централната избирателна комисия има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед тези правомощия и законовата делегация по чл.57, ал.1, т.29 ИК, във връзка с чл.271, ал.2 ИК, комисията може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки. Определянето на вида и обема на контрола-частичен или пълен, е изцяло в компетентност на Централната избирателна комисия. Както е посочено по-горе, този контрол не влиза в противоречие с определения от кодекса начин за отчитане на резултата от машинното гласуване по чл.271, ал.1 ИК и не може да го промени.“.

Затова оспореното решение не само не е в противоречие с решението на ВАС, а напротив – доводите срещу обема на преброяването на разписките са счетени и неоснователни и е отхвърлена жалбата в частта за преброяване на контролните разписки от всички СИК.

Related posts

Рязко поскъпват лифт картите в зимните курорти

Дани Тренчева

Обмислят въвеждане на зелен сертификат за държавната администрация

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 13 декември 2021

Дани Тренчева

Започват засилени проверки на обектите, предлагащи риба за Никулден

Дани Тренчева

Църквата почита паметта на св. преподобна Ксения Римлянка

Дани Тренчева

Петков: Ако бъда избран за премиер, ще въведа зелен сертификат за всички в МС

Дани Тренчева

Leave a Comment