28.01.2023
България

Васил Велев: Компенсацията за тока да е функция на цената, а не фиксирана

„Анализирахме подробно ситуацията, нямаме различия с президента, обсъдихме възможни варианти за реакция. Стигнахме до извода, че най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар чрез възстановяване на част от надвзетите суми във връзка с екстремните цени на тока“. 

Това каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), след среща при президента с представители на работодателските организации. 

По думите му свръхпечалбата в АЕЦ „Козлодуй“, в НЕК и във Фонда за сигурност на язовирната система са достатъчни за компенсиране на всички потребители на свободния пазар – предприятията в промишлеността, училища, детски градини, болници, музеи, театри. 

„Европейската комисия е дала набор от възможности – „сандъче с инструменти“, и там е записано изрично, че пряко компенсиране на всички не е държавна помощ, защото, тъй като е за всички, пазарът не се изкривява“. 

В предаването „12+4“ Велев подчерта, че компенсацията трябва да е функция на цената, а да не е фиксирана. 

Представителите на работодателските организации са предложили създаване на експертен консултативен съвет по енергетика. 

„Важно е да се знае, че България има добро решение и може да извлече конкурентни предимства от цялата ситуация. Имаме шанс да се включим в преразпределението на веригите на доставки и да увеличим продажби и заплати с двуцифрено число“. 

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Ицо Хазарта от ресторанта на Народното събрание

admin

Прогноза за времето

admin

20 области в страната са в тъмночервена зона по заболеваемост от COVID-19

Дани Тренчева

Времето ни готви нова порция изненади

Дани Тренчева

Андрей Гюров си показа дисертацията си във Виенския университет

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment