05.02.2023
Covid-19

Ваксината на Pfizer със 100% ефективност във възрастовата група 12-15 години

Компанията Pfizer заяви в понеделник, че нейната ваксина срещу COVID-19 осигурява силна дългосрочна защита срещу коронавируса, според проучване на късен етап, проведено сред 2228 юноши на възраст от 12 до 15 години.

Серия от две дози от ваксината на Pfizer е била 100% ефективна срещу COVID-19 седем дни до повече от четири месеца след поставяне на втората доза, съобщи фармацевтичната компания.

Нежеланите ефекти са „като цяло съвместими с други клинични данни за безопасност на ваксината“, без сериозни опасения за безопасността по време на проследяването, обхващащо най-малко 6 месеца след втората доза.

Дългосрочните данни ще подкрепят планираното подаване за пълно регулаторно одобрение на ваксината в тази възрастовата група в Съединените щати и по света.

Компаниите Pfizer и BioNTech ще търсят разрешение на доза от 30 микрограма от ваксината за юноши на възраст 12 и повече години.

През май ваксината вече получи разрешение за спешна употреба при деца на възраст 12-15 години в САЩ. През август пък Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ даде пълно одобрение за употреба на ваксината на Pfizer/BIoNtech при лица на възраст 16 и повече години.

Източник: БНР

Related posts

Откраднаха ключове за генериране на европейски зелен паспорт

Дани Тренчева

Фон дер Лайен призова за ускорена ваксинация заради новата COVID вълна

Дани Тренчева

975 на 100 000 души е заболеваемостта от COVID-19 в Благоевградска област

Дани Тренчева

Швейцария и Лихтенщайн отменят всички здравни изисквания, свързани с COVID-19

Дани Тренчева

И тази седмица учебните занятия в община Симитли продължават да са на ротационен принцип

Дани Тренчева

Подготвят нови ограничения в Белгия заради Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment