29.03.2024
Covid-19

Ваксината на Pfizer със 100% ефективност във възрастовата група 12-15 години

Компанията Pfizer заяви в понеделник, че нейната ваксина срещу COVID-19 осигурява силна дългосрочна защита срещу коронавируса, според проучване на късен етап, проведено сред 2228 юноши на възраст от 12 до 15 години.

Серия от две дози от ваксината на Pfizer е била 100% ефективна срещу COVID-19 седем дни до повече от четири месеца след поставяне на втората доза, съобщи фармацевтичната компания.

Нежеланите ефекти са „като цяло съвместими с други клинични данни за безопасност на ваксината“, без сериозни опасения за безопасността по време на проследяването, обхващащо най-малко 6 месеца след втората доза.

Дългосрочните данни ще подкрепят планираното подаване за пълно регулаторно одобрение на ваксината в тази възрастовата група в Съединените щати и по света.

Компаниите Pfizer и BioNTech ще търсят разрешение на доза от 30 микрограма от ваксината за юноши на възраст 12 и повече години.

През май ваксината вече получи разрешение за спешна употреба при деца на възраст 12-15 години в САЩ. През август пък Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ даде пълно одобрение за употреба на ваксината на Pfizer/BIoNtech при лица на възраст 16 и повече години.

Източник: БНР

Related posts

Гърция стартира ваксинация на деца между 5 и 11 години

Дани Тренчева

Удължава се срокът на въведените противоепидемични мерки

admin

Заради слабия интерес: България обмисля препродажба на ваксини срещу COVID-19

Дани Тренчева

МБАЛ Благоевград регистрира тревожен ръст на усложнения от Covid-19

Дани Тренчева

Проф. Илко Гетов: Двете лекарства срещу COVID са под формата на таблетки

Дани Тренчева

Първите ваксини за деца пристигат днес в България

Дани Тренчева

Leave a Comment