25.04.2024
България Икономика

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси. „За“ гласуваха 11 членове на комисията, „против“ – 6 и „въздържали се“ – 0, с което той бе одобрен от водещата комисия.

Здравноосигурителните приходи за 2022 г. са разчетени с ръст от 697 12 хил. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5 678 270,1 хил. лв. с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо 2021 г.

„Проектът на бюджет на НЗОК е създаден в съответствие с бюджетната рамка. С него се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в задължителното здравно осигуряване. Проектът предвижда публичните средства да бъдат изразходвани законосъобразно, прозрачно и ефективно“, обясни управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той посочи, че здравноосигурителните приходи са с 11.1 % повече спрямо миналата година.

„Разходната част на бюджета е увеличена общо със 604 млн. лв. , като основно при здравноосигурителните плащания имаме увеличение в първичната извънболнична медицинска помощ с 33.5 %, в специализираната извънболнична медицинска помощ с 31.6 %, в денталната помощ с 15.9 %“, изброи проф. Петко Салчев.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че са заложени политики за детското здравеопазване, където скринингът трябва да достигне 90 %.

„Има ги средствата да се достигне 90 % на биохимичния скрининг за бременни. 2021 г. е бил 40 % само, което би помогнало значително. Заложени са и 9 млн. за подкрепа на специализантите в системата. Точно с оглед на застаряващите кадри“, каза още Асен Василев.

Депутатът от ГЕРБ – СДС проф. Асен Балтов коментира, че това, което се вижда от бюджета, не си личи, че по нещо пациентите ще намалят своите плащания.

„Макар и да са увеличени сумите, които ще бъдат давани за първична извънболнична помощ и специализираната извънболнична помощ, те са почти пет пъти увеличени, за сметка на това за болнична помощ, това, което влиза, е много по-малко. Искам да обърна внимание, че три пъти по-малко са средствата, предвидени за COVID-19. Много ни се иска да приключи тази пандемия до края на април, но едва ли това ще се случи. Не съм убеден, че този бюджет, който е предвиден, е достатъчен“, каза още проф. Асен Балтов.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански каза, че е необходимо да се наложни дигитализацията в здравното досие и електронната рецепта. Според него тази рецепта трябва да бъде неразделна част от целия процес на лечение и че това може да се направи достатъчно в следващите години.

Отношение към бюджета на НЗОК взе и омбудсманът Диана Ковачева.

„Смятам, че е положителна стъпка, че има увеличаване на приходите и съответно на разходите, но този бюджет не е достатъчен за една цялостна реформа в системата, от каквато тя се нуждае“, каза още омбудсманът.

Тя коментира, че хората са длъжни сами да заплащат част от консултациите и изследванията, което ги ограничава.

По думите й има жалби по отношение на това, че клиничните пътеки приключват преди пациентите да са излекувани и те трябва да до плащат, както и че НЗОК не заплаща престоя в хосписи и в домове за медико-социални грижи.

„Размерът на предвидените разходи за медицински изделия и помощни средства за хора с увреждани остава непроменен. Струва си да се обмисли. Хората с увреждания заслужават по-добро отношение“, каза още Диана Ковачева.

Източник: БГНЕС

Related posts

Задържаха група чужденци, преминали без разрешение през границата на Република България

Дани Тренчева

Нови правила за присъственото обучение

Дани Тренчева

Хванаха шофьор с над 3 промила алкохол в кръвта

admin

МОН получи 700 000 теста за COVID-19

Дани Тренчева

Криминално проявен захапа за крака полицай

admin

9 916 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment