23.02.2024
България Свят

България и РС Македония отбелязват 120 г. от смъртта на Гоце Делчев поотделно

С отделни чествания България и Северна Македония отбелязват 120 години от гибелта на революционера Гоце Делчев днес. 

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка по повод годишнината от смъртта на националния герой тази вечер в Гоце Делчев, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. По-рано през деня президентът ще присъства на заупокойна молитва в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, където ще се срещне с Неврокопския митрополит Серафим в новопостроената Света Неврокопска митрополия.

Свое честване на героя организира Република Северна Македония. Целият държавен елит се събра на церемонията-панихида в двора на църквата „Св. Спас”, където се намира саркофагът на Гоце Делчев. Службата бе водена от архиепископа на православната църква на Северна Македония – Стефан.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски се поклони и поднесе цветя.

„Поклон пред македонския революционер Гоце Делчев. Визионер, идеолог и ръководител на македонското националноосвободително дело от края на XIX и началото на XX век. Една от най-значимите ни исторически личности“, написа Пендаровски малко по-късно в профила си във Фейсбук, предаде БГНЕС.

Гоце Делчев е един от героите, които често са предмет на спорове в изострените отношения между София и Скопие.

В парламентите на двете страни депутатите отбелязаха годишнината с изказвания. В българското народно събрание това стана повод за леко напрежение. След изказването на Елисавета Белобрадова от „Продължаваме промяната-Демократична България“ в памет на героя, от ИТН ги обвиниха в лицемерие – заради вдигането на ветото, което България беше наложила на РСМ по пътя ѝ към ЕС.

Гоце Делчев е славен революционер в България и Република Северна Македония. Той е водач на Българските македоно-одрински революционни комитети, известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация ( ВМОРО )През 1903 г., в началото на месец май, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Групата, под управлението на Хюсеин Тефиков, през нощта срещу 4 май блокира селото заради сигнал за нощуващи комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът му е неуспешен. Той е убит, след еднодневно сражение с превъзхождащата войска. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Related posts

ПП нарече „спекулации“ разпространявания в някои медии списък на проектоправителство

Дани Тренчева

НСИ: Инфлация от 7,3% на годишна база през ноември

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Задържаха двама криминално проявени за заливането с киселина на гадателката в Пловдив

admin

Православната църква почита паметта на светите мъченици Мина, Ермоген и Евграф

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment