03.10.2023
Covid-19 Свят

Броят на новите случаи на COVID-19 за денонощие в Китай достигна най-високото си равнище от две години

Три седмици преди Зимните олимпийски игри дневният брой на новите случаи на COVID в Китай е на най-високото си равнище от март 2020 г. Това става на фона на усилията на Пекин да изкорени от територията на страната силно заразния вариант Омикрон, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Франс прес.

Днес в Китай бяха регистрирани 223 нови случая, включително 80 в засегнатия от коронавируса пристанищен град Тянцзин, както и 9, в това число на Омикрон, в южния град Кантон.

Още 68 други случая бяха установени в централната провинция Хънан, където беше въведен частичен локдаун и масова кампания за тестване, засягащи няколко милиона жители.

Град Чжухай, на границата с Макао, призова гражданите си да не напускат града, след откриването на малък брой случаи на Омикрон. Започнаха тестове на всички жители, училищата бяха затворени.

В същото време нарастването на случаите се забави в историческия град Сиан, след близо едномесечен локдаун.

Освен това днес бяха открити и 60 нови случая при пристигнали от чужбина, докато Китай поддържа строг контрол на границите си.

Атлети и представители на страните вече започнаха да пристигат в китайската столица в очакване на Игрите, като веднага влизат в силно контролирана територия, която ги изолира изцяло от останалото население. След откриването на един случай на Омикрон в Пекин през уикенда властите наложиха по-строги правила за пристигащите в столицата от други региони на страната. Те вече ще трябва да представят негативен тест преди пътуването и още един след пристигането. Гражданите са приканени да не напускат града през предстоящите празници за китайската Нова година.

Заразената жена не е напускала Пекин и не е била в контакт с други заразени, заявиха здравните власти, които подложиха на тестове 13 000 души, живеещи или работещи в района. Някои туристически обекти също бяха затворени.

Related posts

3 411 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

21 февруари – ден на майчиния език

Дани Тренчева

Над 119 000 души са ваксинираните в Благоевградска област

Дани Тренчева

Турция обвини Гърция в насилие над мигранти

Дани Тренчева

Скок на положителните тестове за COVID-19 в училище

Дани Тренчева

Повече от 3,5 милиона души са избягали от Украйна, съобщава ООН

admin

Leave a Comment