12.08.2022
България

Броят на населението у нас ще е ясен в края на годината

Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт. Над четиристотин експерти, които работят в статистическите отдели на НСИ в цялата страна, ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година. Това съобщиха от пресцентъра на НСИ.

Целта на първото изследване е да установи точността на данните за населението и жилищата, които са вписани в преброителните карти, и да установи размера на допуснатите грешки. Второто изследване е свързано с обхвата на населението за страната, като целта му е да установи относителния дял на непреброените (пропуснатите) и два пъти преброените (дублираните) при преброяването лица.

Въз основа на данните от контролните изследвания ще се определят основните източници на грешки, които да бъдат избегнати при следващи преброявания на населението и жилищния фонд.

По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5 775 хил. души, от които с хартиени карти са преброени 3 370 хил. души, а електронно – 2 405 хил. души. Преброителите имат срок до края на тази седмица да предадат преброителните карти и обобщените данни от участъците, в които са работили, което означава, че броят на преброените на хартия ще се увеличава всеки ден.

Първите предварителни резултати за населението на България ще бъдат обявени в края на 2021 година.

Related posts

Започна деветото издание на Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Дани Тренчева

Радостин Василев: ИТН със сигурност няма да е част от следващия парламент

admin

Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Дани Тренчева

Отново близо 4000 заразени с COVID-19 за денонощие

Дани Тренчева

Отлив на българските туристи в Одрин заради изискването за PCR тест

Дани Тренчева

20 % по-ниска глоба за административно нарушение, ако е платена в 14-дневен срок

Дани Тренчева

Leave a Comment