20.04.2024
България

Бойко Борисов е склонен да търси подкрепата на ДПС при съставяне на кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в интервю за „Нова телевизия“, че би потърсил подкрепата на ДПС при съставянето на правителство. Като „естествени съюзници“ на партията си посочи „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ и настоя за разум във всички политически сили, за да може да се направи редовен кабинет.

Бившият премиер призна, че е получавал подкрепа от ДПС при гласуването на годишните бюджети по време на управлението си. Подкрепа от тях получил и при гласуването за покупката на изтребителите Ф-16. Той подчерта, че винаги се е отблагодарявал публично за тази помощ.

На въпрос дали е склонен да потърси тяхната подкрепа за съставянето на правителство след изборите Борисов отговори: „Да, когато се касае за интереса на държавата.“ Според всички социологически проучвания преди вота ГЕРБ ще спечели изборите, но заедно с ДПС няма да успее да състави мнозинство в парламента.

Той добави, че не приема идеята за експертно правителство. Според него е „измишльотина“ един министър да е експерт. По думите му по време на своето управление за експерти е назначавал заместник-министрите. „Това е експертността, другото е политическа воля и политическа програма, която се изпълнява от министъра“, уточни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че има готово име за премиер, който не е част от партията и който се е съгласил да поеме поста. Той ще може сам да избере министрите си, след което да ги представи на партиите и да търси тяхната подкрепа. Избраният от Борисов за премиер обаче може да бъде заменен от партиен кадър, ако ГЕРБ не успее да спечели изборите и се наложи да съставя правителство с втория или третия мандат.

Бившият министър-председател отказа да назове името на кандидата си за премиер, но насочи към профила му. Той щял да е като кандидата за президент Лозан Панов, който е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“.

„Ще заложим на някой от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си. Говорил съм с него и имам съгласието му“, уточни Борисов. Той допълни, Панов и подкрепеният от ГЕРБ Анастас Герджиков са по-добри кандидати за президент от Румен Радев и затова не е излязъл срещу настоящия държавен глава в пряк сбор на президентския вот.

Трудно е да преговаряш с Борисов

Ако се стигне до опит за съставяне на правителство от страна на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, то тогава Борисов предрече трудни преговори.

„Тогава аз ще им поставям условия. Сега ще им дам премиер и няма да им поставям условия. Като не са се съгласили на този 100% чист вариант, да преговаряш с мен е трудно. Тогава те ще дойдат и ще предлагат“, каза Борисов.

Въпреки че ги посочи като естествени партньори на ГЕРБ, бившият премиер нападна лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. В хода на кампанията бившият министър-председател на няколко пъти определи новата политическа сила като партия на президента Румен Радев, с когото са в конфликт. Според Борисов двамата бивши служебни министри за 7 месеца са направили така, че икономиката е в застой, а цялата стабилност на държавата е била ликвидирана.

За купуването на гласове и машинния вот

След редицата акции на МВР в цялата страна в последните дни срещу купуването на гласове, Борисов обвини служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че „преди два дни е раздал по 650 лв. на човек“ на работещите в системата. Той обаче не обясни под каква форма са били дадени парите, но определи Рашков като „най-големия купувач на гласове“.

Лидерът на ГЕРБ посочи имената на двамата братя, за които от няколко дни твърди, че стоят зад евентуална манипулация на софтуера на машините за предстоящия вот.

„Александър Кирков е служител на ЦИК и е създал кода. Пламен Желязков също участва в създаването му. Братът на Кирков – Петър, сертифицира кода. Единият брат създава кода, другият го узаконява. Ако софтуерът е направен така, че да вземе 200 хил. гласа от една партия и да ги разхвърля на други? Не бих доверил изборите на държавата на двама братя“, добави Борисов.

Related posts

14 години затвор за майката, убила малолетната си дъщеря в Лазарово

admin

И надзирателите в затворите излизат на протест – за какво настояват

Дани Тренчева

Министър Асена Сербезова посети Центъра за спешна помощ в София

Дани Тренчева

МВнР: На Лавров е забранено да влиза в ЕС и го спряхме

11 града в жълтия сектор по замърсяване на въздуха

admin

ОФИЦИАЛНО: Хората с антитела ще получават зелени сертификати

Дани Тренчева

Leave a Comment