23.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевградското село Зелен дол е на воден режим през лятото – защо никой не се ангажира с решението на проблема?

През лятото жителите на благоевградското село Зелен дол живеят на воден режим. Проблемът с водоподаването в селото е дългогодишен, а хората са принудени всяко лято да се запасяват с вода от съседните населени места за основните си нужди. Оказва се особено трудно за възрастните хора и за семействата с малки деца.

Заради тишината и чистия въздух, дядо Благо прекарва летните месеци в своята къща в Зелен дол. Споделя, че проблемът с липсата на вода в горещите дни е от десетилетия. За да се снабди с питейна вода, разчита на своите съседи, или купува от магазина.

„Пълня бидони, пълня туби, и от града си докарвам. И тука има една чешма, обща долу, оттам пълнят хората ги гледам. Струма е до нас, кладенци има, за два километра не може да се докара вода в село Зелен дол. Срамна работа“, разказва дядо Благо.

По време на водния режим вода има само по три часа на денонощие. Местните хора обаче казват, че водата не е годна за пиене.

„В летните месеци водоизточникът от село Лисия просто пресъхва и се налага ВиК да пълнят водоема с водоноски. За съжаление такава ни е ситуацията, но това се надявам да не бъде поне в дългосрочно бъдеще все още да се надяваме на облаци и на късмет“, коментира кметът на селото Александър Мановски.

„Тя е мръсна, мръсна, за пиене да не говорим. Да се изкъпете, бялата блуза ще ви стане черна“, казва дядо Благо.

„На другите села пускат от язовира в рекичките, пречиства се през камъчетата, при нас не може, нема възможност такава“, добавя Григор Димитров от селото.

Според управителя на ВиК-Благоевград водата е годна за пиене и пробите го показват.

„Мътност може да има, да, след дъждовете, нормално е. Там, в тези малките населени места повечето нямат пречиствания направени, а това е свързано с доста сериозни разходи“, коментира Валери Миков.

От водоснабдителното дружество казаха още, че режимът се въвежда всяко лято поради силно намаляване на дебита на водоизточника, който захранва резервоара на Зелендол. Дългосрочно решение на проблема обаче на този етап няма.

„Това нещо трябва да се случи съвместно с общината да осигурим допълнителен водоизточник. Не е заложено това нещо да може да го строи ВиК сам“, каза Валери Миков.

От общината обаче казаха, че нямат отношение по темата. За да се справят с липсата на вода, някои от жителите на селото прибягват до пробиването на сонди. Но този вариант струва около 100 лева на метър и повечето домакинства не могат да си го позволят. /БНТ/

Related posts

Общо 3 210 лв. бяха събрани по време на кулинарния базар „Ароматът на Коледа“ и „Екстрийм Ендуро Крупник 2021 г.“

Дани Тренчева

Американският университет и радио АУРА празнуват 30-годишен юбилей с фестивал в Благоевград

31-годишният Марио Иванов Стоянов улови Богоявленския кръст в село Крупник

Дани Тренчева

Елена Каменова и Наташа Мишева са отличени с приза „Учител на месеца“ на Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново

Дани Тренчева

И в село Черниче се подготвят с пълна сила, защото СУРВА идва!

Дани Тренчева

Изграждат летище край Банско

Leave a Comment