25.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевградският огнеборец гл. инспектор Боян Кондуров замина с военния „Спартан“ за Турция

Благоевградският огнеборец главен инспектор Боян Кондуров заедно с още 20 служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ тази сутрин с военния самолет „Спартан“ заминаха за Турция.

Те също ще се включат в издирването на оцелели изпод руините след опустошителното земетресение. След пристигането си ще бъдат разпределени. Групата ще остане няколко дни и ще бъде сменена от следващи пожаникари.

В епицентъра на трудовете вече работят няколко български аварийни екипа. 58 служители са на ГДПБЗН, 12 спасители и 5 кучета от “Планинската спасителна служба”.

България продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места в Турция.

Очаква се в близките дни страната ни да изпрати към Турция още лекари, медицински сестри и парамедици.

България е първата страна от ЕС, която реагира и изпрати помощ към бедстващите хора.

Броят на загиналите след опустошителните земетресения по турско-сирийската граница надхвърли 8 100 души. В Турция броят на жертвите нарасна на 5894 души, а ранените са повече от 34 000 души.
В Сирия са загинали 2270 души.

Има остра нужда от спасителни екипи, които да оказват помощ в Турция. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в авиобаза „Враждебна“, откъдето днес самолет „Спартан“ ще превози до Турция, град Адъяман, 20 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Там те ще се включат в спасителните дейности. „След разговор с посланика на Турция, бърза организация и в координация с МВР, Военновъздушните сили осигуриха въздушния транспорт със самолет „Спартан“, който днес превозва 20 спасители“, каза министър Стоянов.

Очаква се утре да има още един полет с медици, които да бъдат изпратени за Адана, а в събота – още един или два полета. Вероятно тогава ще има смяна на част от екипите – от аварийния отряд на Столична община или от Планинската спасителна служба. „Министерството на отбраната има готовност за двата самолета и очаква заявките от спасителните екипи“, посочи министър Стоянов.

Поддържа се постоянна връзка и с посланика на Република България в Турция Ангел Чолаков, от когото се получава информация за това как вървят дейностите по търсене и спасяване.

По думите на министър Стоянов – финансовите средства за спасителните операции ще бъдат възстановени от Европейския съюз, за което са подготвени необходимите документи. „Сега това не е важно. Важно е да помогнем на нашите съседи и да им окажем необходимата помощ. Всеки спасен човешки живот е безценен и в момента не мислим за финансовите средства“, посочи министър Стоянов, съобщават от МО.

Самолетът „Спартан“ със спасителите излетя от авиобаза „Враждебна“ в 8.30 часа. Това е петият полет, който ВВС осигуряват в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

„Благодаря на цялото командване на военно-транспортната авиобаза, които осигуряват превоза на спасителните екипи“, каза още министър Стоянов и подчерта, че екипажите се справят чудесно. /БГНЕС

Related posts

Към Община Благоевград: Всеки е невинен до доказване на противното

admin

„Септември“ (Симитли) се изправя срещу „Спортист 2009“ (Своге)

Дани Тренчева

Български червен кръст и Община Симитли със съвместна инициатива за подпомагане на семействата, бягащи от войната в Украйна

Дани Тренчева

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов с поздрав към здравните работници

admin

Регионална краеведска конференция се провежда днес онлайн в Регионалната библиотека – Благоевград

Дани Тренчева

В Банско ще отбележат с богата програма годишнините, свързани с Паисий Хилендарски

Leave a Comment