29.03.2024
България

Внимание, студено време! Жълт код в 25 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен – жълт код, за студено време в 25 области от страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ, предаде БТА.

Максималните температури в повечето райони на страната днес ще са под 0 градуса, а в областите Благоевград, Перник и Кюстендил ще има минимални температури под минус 10 градуса.

Без предупредителен код за отрицателни температури са само областите: Кърджали, Хасково и Ямбол.

Ето и останалата прогноза за времето:

Днес ще се задържи предимно облачно и на места в Североизточна, Централна Северна България и планинските райони ще превали сняг. По-значителни разкъсвания на облачността до предимно слънчево ще има в Югозападна България. Ще духа до умерен, в Източна България временно силен вятър от север-североизток. Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще са между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°. По-ниски, до минус 4°, ще са в Североизточна България.

Черно море

По Черноморието ще бъде ветровито с умерен и силен вятър от север-североизток. Ще бъде предимно облачно и на отделни места ще превали слаб сняг. Максималните температури ще са 1°-2°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Планините

Над планините облачността ще бъде значителна и на много места ще има превалявания от сняг, по-значителни в Централна Стара планина. Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 7°, на 2000 метра – около минус 14°.

Четвъртък

В четвъртък от запад на изток облачността ще намалее, до вечерта над по-голямата част от страната до изясняване. В Източна България североизточният вятър ще отслабне до умерен, но там през по-голямата част от деня облачността ще остане значителна и на отделни места ще превалява слаб сняг.

Петък

В петък ще преобладава слънчево време. Вятърът за кратко ще е от юг, слаб, а вечерта – вече северозападен. Сутрин ще е студено, с минимални температури на отделни места до минус 10° – минус 12°, дневните много бавно ще започнат да се повишават и максималните ще са предимно между минус 1° и 4°.

Подробна прогноза за времето в страната четете в Sinoptik.bg.

Related posts

Корнелия Нинова: Цените на дървата падат

Дани Тренчева

2,8 милиона лева са разходите за изтеглянето на „Вера Су“

admin

Жълт код за валежи в Източна и Южна България, оранжев за Бургаско

admin

Прокурори от ВСС с второ предложение за отстраняване на Гешев

admin

4 години затвор за рецидивист, обрал възрастна жена

admin

3183 са новите случаи на коронавирус

Дани Тренчева

Leave a Comment