20.04.2024
България

Баневи осъдиха България в Страсбург и заради изказвания на Гешев

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по жалба на Николай и Евгения Баневи. Съдът приема, че при задържането им е нарушено правото на свобода и сигурност, а заради коментари на тогавашния шеф на специализираната прокуратурата и понастоящем главен прокурор Иван Гешев е нарушена презумпцията за невиновност.

Съдът присъжда да им бъдат изплатени 13 800 евро обезщетение и съдебните им разноски от 6000 евро, става известно от решението.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г. в присъствието на трите им малолетни деца. По това време те бяха обявени за издирване и задържане с Европейска заповед за арест. Специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания.

Няколко дни след ареста им Гешев заяви: „Това дело ще онагледи, въпреки че то подозирам, че ще се разроят доста дела от това дело, но това дело ще онагледи това нещо, което ви описах и т.нар. бандитска приватизация, не знам дали въобще това да е „приватизация“ правилната дума – всеки си има отговор на този въпрос Защото парите, за никого не е тайна, които са от „обезкостяваните“ предприятия, са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналите на документи и за нас това е ценното. За вас интересното ще е множество злато, скъпоценности – дали са диаманти, дали са някакви други камъни – ще преценим в резултат на експертиза, но обемът е потресаващ. Така че тези неща са парите на работниците от тези предприятия – те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките на сайта на МВР.“ В решението на съда в Страсбург се коментира и изказването на наблюдаващия прокурор по случая – Мария Дойчева.

„За първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор, който във всяка нормална и правова държава би следвало да олицетворява върховенството на правото и справедливостта“, коментира пред в. „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев, който е адвокат на семейството по делото.

По думите му „в случая, нарушавайки съзнателно, каквото и да значи това за Иван Гешев, конституционната презумпция за невиновност, той осъществява и състава на чл. 282 от НК (злоупотреба с власт).“

Според Екимджиев осъдителното решение е „чудесен повод за доблестните и независими български прокурори, които според Конституционния съд и по думите на началника си могат безпрепятствено да го разследват, когато има „достатъчно доказателства“ по смисъла на НПК за това. Едва ли има по-убедително доказателство за това от решението на ЕСПЧ, което установява, че главният ни прокурор, превишавайки правомощията си, е нарушил както българската конституция, така и конвенцията за правата на човека“, казва още правозащитникът.

Съдът в Страсбург записва в решението си, цитирано от news.lex.bg, че вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното разследване и са дали подробности за предприетите мерки, обвиненията срещу жалбоподателите и въздействието на тяхната дейност върху дружеството. Съдът счита обаче, че думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване. По-специално, много леко нюансираният начин, по който те описват версиите, по които са работили следователите, използването на изрази като „престъпна приватизация“, „източване“ или „обезкостяване“ за описване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия, и техните много категорични изводи относно фактите, които са предмет на въпросното разследване, предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите“.

Съдът обръща внимание и на продължителния арест на Николай и Евелина Баневи. Банев прекара в ареста над две години, а от май 2021 г. е под домашен арест. Съпругата му бе освободена през 2019 г. заради операция. В решението е отбелязано, че са арестувани, въпреки че дни по­-рано Банев е имал разговор с разследващ полицай, обяснил е кога точно се прибира в България и е уговорена дата за явяването му на разпит. Тези обстоятелства са били отразени в докладна записка от служителя на МВР. Съдът отбелязва, че дори и да има достатъчно елементи, за да се обоснове разумно подозрение, че жалбоподателят е извършил престъпленията, в които той е обвинен, съдът счита, че мотивите, дадени от съдилищата за вземане на решение за задържане на жалбоподателя след 2 декември 2020 г., не са „уместни и достатъчни“ по отношение на член 5, параграф 3. Съответно е налице нарушение на тази разпоредба на Конвенцията“.

Related posts

Иванов: Мораториумът не е добра политика, но сме принудени да я водим

Дани Тренчева

ЕК прогнозира ръст на БВП на България от 3,8%

Дани Тренчева

631 мигранти са задържани през януари

admin

Обявен е конкурс за 260 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Дани Тренчева

Протест пред парламента и автошествие срещу COVID сертификатите

Дани Тренчева

Адриан, който прегази Ани и Явор: Единственото, което искам да кажа, е че съжалявам

admin

Leave a Comment