08.12.2022
България

Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план. Това става ясно от статия на вицепремиера Асен Василев, публикувана в бюлетина на Асоциацията на търговските банки. През пролетта и лятото се очаква информационна кампания, за да се подготви обществеността за преминаването към еврото като национална валута.

В публикацията на вицепремиера Асен Василев не се споменава дата за преминаването от лев към евро, но нееднократно той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

От статията на Василев става ясно, че техническата работа по процеса върви по план, а очакваната кампания цели да информира хората и бизнеса за предстоящата смяна на валутата, която по никакъв начин няма да застраши стабилността на финансовата система.

Василев обръща внимание на ключовата роля на банките за икономическия растеж, както и върху дълговата политика на страната.

Тази година предстоят погашения за около 3 милиарда лева, както и финансиране на дефицита. Това най-вероятно ще наложи излизане на международните дългови пазари, коментира Василев, като подчертава, че емисионната политика на правителството ще бъде предвидима.

В Бюлетина на Асоциацията на търговските банки има и статия на гуверньора Димитър Радев, в която той подчертава стабилността на банковата система.

„От източник на проблеми в миналото, сега системата е в основата на стабилността“ – подчертава Радев. За пореден път той припомня, че високите нива на кредитиране могат да се окажат рисков фактор, заради който Централната банка прилага необходимите политики.

Източник: БНР

Related posts

Болниците настояват сумите над 150 лв. от цената за мегаватчас да се поемат от държавата

Дани Тренчева

НОИ изплаща добавката от 75 лева на още 26 376 пенсионери от 1 март

Дани Тренчева

Хора с фалшиви сертификати решили да се ваксинират, прокуратурата се самосезира

Дани Тренчева

Съюзът на пчеларите: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Дани Тренчева

Назначиха нови областни управители на София, Русе, Враца, Кюстендил, Плевен и Разград

Дани Тренчева

Все пак ще има 0% ДДС за хляба

Leave a Comment