27.06.2022
България

Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план. Това става ясно от статия на вицепремиера Асен Василев, публикувана в бюлетина на Асоциацията на търговските банки. През пролетта и лятото се очаква информационна кампания, за да се подготви обществеността за преминаването към еврото като национална валута.

В публикацията на вицепремиера Асен Василев не се споменава дата за преминаването от лев към евро, но нееднократно той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

От статията на Василев става ясно, че техническата работа по процеса върви по план, а очакваната кампания цели да информира хората и бизнеса за предстоящата смяна на валутата, която по никакъв начин няма да застраши стабилността на финансовата система.

Василев обръща внимание на ключовата роля на банките за икономическия растеж, както и върху дълговата политика на страната.

Тази година предстоят погашения за около 3 милиарда лева, както и финансиране на дефицита. Това най-вероятно ще наложи излизане на международните дългови пазари, коментира Василев, като подчертава, че емисионната политика на правителството ще бъде предвидима.

В Бюлетина на Асоциацията на търговските банки има и статия на гуверньора Димитър Радев, в която той подчертава стабилността на банковата система.

„От източник на проблеми в миналото, сега системата е в основата на стабилността“ – подчертава Радев. За пореден път той припомня, че високите нива на кредитиране могат да се окажат рисков фактор, заради който Централната банка прилага необходимите политики.

Източник: БНР

Related posts

Обмислят въвеждането на сертификат за повторно преболедували

Дани Тренчева

МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух

Дани Тренчева

Единият от простреляните снощи мъже е настанен във ВМА, а другият е освободен за домашно лечение

„Възраждане“ отново излиза на протест

Дани Тренчева

4816 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

От ДПС твърдят, че са заплашени от премиера с думите „Аз вас ще ви оправя“

Leave a Comment