27.07.2024
България Политика

Асен Василев: Имаме няколко сценария за еволюция на инфлацията

Имаме няколко сценария за еволюция на инфлация. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на антиинфлационните и антикризисни мерки на управляващата коалиция. На брифинг в Министерския съвет правителството обяви пакет от мерки на обща стойност около 2 млрд. лв., с които се надява да подпомогне най-уязвимите социални групи заради покачващите се цени на стоките и горивата.

Според Асен Василев публикуваната от Министерството на финансите прогноза за средногодишна инфлация от 10,4% представлява най-вероятния сценарий, който министърът определи като среден. Има и по-благоприятен, и по-неблагоприятен, но този е най-вероятен, смята финансовият министър.

И в най-лошия сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж за страната. Това се потвърди от данните за първото тримесечие, когато имаме годишен икономически растеж 4,5%. Това е растеж, след като е отчетена инфлацията, допълни Василев.

Като основна причина за инфлацията у нас и в Европа той отбеляза военния конфликт в Украйна, който е нарушил доставките на газ, петрол и зърно.

Related posts

Клиент ограби и преби таксиметров шофьор

admin

Нинова: Съдът е отхвърлил и жалбата на А1 срещу забраната да вдига цените

Дани Тренчева

С минута мълчание започна заседанието на Министерския съвет

Дани Тренчева

Две деца избягаха от детска градина без персоналът да забележи

admin

НИМХ спря да дава информация за времето, готви се за протест

Дани Тренчева

Цигарите поскъпват от 1 юли

Leave a Comment