21.07.2024
България Политика

Асен Василев: Имаме няколко сценария за еволюция на инфлацията

Имаме няколко сценария за еволюция на инфлация. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на антиинфлационните и антикризисни мерки на управляващата коалиция. На брифинг в Министерския съвет правителството обяви пакет от мерки на обща стойност около 2 млрд. лв., с които се надява да подпомогне най-уязвимите социални групи заради покачващите се цени на стоките и горивата.

Според Асен Василев публикуваната от Министерството на финансите прогноза за средногодишна инфлация от 10,4% представлява най-вероятния сценарий, който министърът определи като среден. Има и по-благоприятен, и по-неблагоприятен, но този е най-вероятен, смята финансовият министър.

И в най-лошия сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж за страната. Това се потвърди от данните за първото тримесечие, когато имаме годишен икономически растеж 4,5%. Това е растеж, след като е отчетена инфлацията, допълни Василев.

Като основна причина за инфлацията у нас и в Европа той отбеляза военния конфликт в Украйна, който е нарушил доставките на газ, петрол и зърно.

Related posts

43 от машините на изборите у нас не работят

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 17 януари 2022

Дани Тренчева

Социалният министър иска премахване на ситемата на ТЕЛК

admin

Кирил Петков: Вече няма да има човек над закона

Дани Тренчева

„Булгаргаз“ предложи по-ниска цена на газа и за индустрията

Дани Тренчева

Две от децата, ранени при катастрофата на магистрала „Тракия“, отпътуваха към „Пирогов“

admin

Leave a Comment