01.12.2022
България Политика

Асен Василев: Имаме няколко сценария за еволюция на инфлацията

Имаме няколко сценария за еволюция на инфлация. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на антиинфлационните и антикризисни мерки на управляващата коалиция. На брифинг в Министерския съвет правителството обяви пакет от мерки на обща стойност около 2 млрд. лв., с които се надява да подпомогне най-уязвимите социални групи заради покачващите се цени на стоките и горивата.

Според Асен Василев публикуваната от Министерството на финансите прогноза за средногодишна инфлация от 10,4% представлява най-вероятния сценарий, който министърът определи като среден. Има и по-благоприятен, и по-неблагоприятен, но този е най-вероятен, смята финансовият министър.

И в най-лошия сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж за страната. Това се потвърди от данните за първото тримесечие, когато имаме годишен икономически растеж 4,5%. Това е растеж, след като е отчетена инфлацията, допълни Василев.

Като основна причина за инфлацията у нас и в Европа той отбеляза военния конфликт в Украйна, който е нарушил доставките на газ, петрол и зърно.

Related posts

Проф. Радка Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2

ЦИК: Разписките за гласуване ще са с различна дължина и ще се пускат в една кутия

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 23 декември 2021

Дани Тренчева

Прокуратурата повдигна обвинения на замесените в стрелбата на пътя София – Перник

admin

Как да караме колата, за да пестим гориво

Вариант за кабинет – имената на министрите, които се спрягат

Дани Тренчева

Leave a Comment