29.03.2024
България

Антикорупционната комисия проверява информация за „Досиетата Пандора“ за Пеевски

След публикацията в сайта bird.bg „Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки“ Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е предприела следните действия:

Отправено е официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването „Досиетата Пандора“, като и за свързани с тях юридически лица /търговски дружества/.

Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси /встъпителни, ежегодни и финални/, подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти.

Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен /мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни/.

При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“.

Пресцентърът на КПКОНПИ ще предоставя редовно относимата информация за хода на извършваните проверки.

Related posts

Финансовият министър иска мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да приключи на 30 юни

Дани Тренчева

Йорданова: До 30 юни ще има проект за разследването на Гешев

ГЕРБ-СДС, ДПС и ‘Възраждане’ заедно поискаха оставката на Мирослав Иванов

ГЕРБ: Ще съдим Рашков, да докаже твърденията си или да отговаря за лъжите си

Дани Тренчева

Исторически първи концерт на ARCTIC MONKEYS в България

admin

КСНС заседава за интеграцията на РСМ и Албания в Европейския съюз

Дани Тренчева

Leave a Comment