20.06.2024
Свят

Алексей Навални бе признат за виновен в измама и неуважение към съда

Руски съд призна днес опозиционера Алексей Навални за виновен в обида на магистрат по време на предишен процес за клевета срещу ветерана от Втората световна война Игнат Артьоменко – броени минути след като осъди критика на Кремъл за измама – двойно дело, което може да доведе до тежка присъда лишаване от свобода, предаде Франс прес.

„Навални прояви неуважение към съда, обиди съдия“, каза съдия Маргарита Котова на изнесено заседание на Лефортовския районен съд в Москва в наказателната колония, където опозиционерът изтърпява според него политически мотивирано наказание вече около една година.

„Навални е извършил измама, кражба на чуждо имущество от организирана група“, посочи Котова, цитирана от журналист на АФП, присъствал на заседанието.

След прочитането на присъдата обявяването на наказанието може да отнеме няколко часа. Прокуратурата поиска 13 години затвор за „измама“ и „обида“ на магистрат.

Най-известният опозиционер в Русия, 45-годишният Навални е съден от средата на февруари в самата наказателна колония в Покров, на 100 километра източно от столицата Москва, където излежава присъда. Той определя процесите срещу себе си като политически.

Опозиционерът вече излежава от малко повече от една година присъда от две години и половина затвор за измама по дело, което според него също е изфабрикувано.

Активистът, известен с разследванията си на корупцията и начина на живот на руския елит, преживя сериозно отравяне през 2020 г., за което обвинява президента Владимир Путин. Той беше арестуван в началото на 2021 г. веднага след като се върна в Москва след продължително възстановяване в Германия.

Следователите обвиняват Навални в присвояване на милиони рубли от дарения за антикорупционните му организации и в „неуважение към съда“ по време на едно от предишните дела срещу него.

Руските власти започнаха да преследват всички гласове, критикуващи Кремъл – от неправителствени организации през медии до политически опозиционери, отбелязва АФП.

Тази кампания се засили още повече след руската военна инвазия в Украйна, която през последните седмици доведе до блокирането в Русия на големите социални мрежи Фейсбук, Туитър и Инстаграм, както и на много руски и чуждестранни медии.

Related posts

Хакери сринаха защитата на девет организации

Дани Тренчева

ЕС отново обсъжда как да свали цените на газа

Дани Тренчева

Министрите на ЕС се споразумяха за гаранции за нископлатените работници

Дани Тренчева

Откриват XXIV зимни олимпийски игри в Пекин

Дани Тренчева

Подготвят нови ограничения в Белгия заради Омикрон

Дани Тренчева

Четирима души, свързани със скандала с незаконните осиновявания в Гърция остават в ареста

admin

Leave a Comment