19.04.2024
Covid-19 България

Акад. Петрунов: На здравната система няма да ѝ е лесно с Омикрон

На здравната система няма да ѝ е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа. Това каза в ефира на „Здравей, България” имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

Той посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Той се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но предотвратяват сериозното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и подчерта необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи още, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-сериозни странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът и обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022-а ще доведе до края на пандемията. „Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се случва в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко той ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.

Related posts

Министър Гьоков: Най-важното е да решаваме проблемите на хората

Дани Тренчева

Недекларирана валута за над 670 000 лева е открита на „Капитан Андреево“

admin

И Асен Василев бил с офшорна фирма, но преди да стане министър

Дани Тренчева

“Демократична България” настоява за разглеждане на решението за военна помощ за Украйна

Парламентът окончателно оряза 20 млн. лева от парите на прокуратурата

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 2 март

admin

Leave a Comment