29.05.2024
Covid-19 България

Акад. Петрунов: На здравната система няма да ѝ е лесно с Омикрон

На здравната система няма да ѝ е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа. Това каза в ефира на „Здравей, България” имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

Той посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Той се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но предотвратяват сериозното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и подчерта необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи още, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-сериозни странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът и обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022-а ще доведе до края на пандемията. „Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се случва в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко той ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.

Related posts

Обявяват новите мерки на национално ниво днес следобед

Дани Тренчева

Започна изплащането на пенсиите и добавките към тях

admin

Демерджиев: Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея

admin

Заради неспазена карантина: Затвор и 10 000 лв. глоба за мъж от Пловдивско

Дани Тренчева

Къде са опасните участъци по магистралите у нас

Дани Тренчева

Евакуираха мол в София

Дани Тренчева

Leave a Comment